Eieren voor je geld bij Graaf Floris

Foto: Lennard Swolfs


In de rubriek ‘De Uutsmeiter’ testen drie redactieleden uitsmijters in verschillende restaurants in Utrecht. Het testpanel beoordeelt de uitsmijters op de eieren, het brood en de garnering. Deze keer is het de beurt aan restaurant Graaf Floris.


Graaf Floris is een prachtig restaurant gelegen in het hartje van de Utrechtse binnenstad. Met de Dom en de Neude om de hoek heerst er altijd een gezellige drukte. De geur van oud meubilair en de sierlijke kunstwerken aan de muur doen vermoeden dat je een stap terug in de tijd zet. En dat is niet gek, want het monumentale pand van Graaf Floris dateert uit 1896.

Het vrolijke personeel plaatst ons aan een kleine tafel links achterin het restaurant. We gaan zitten in de donkere hoek en bekijken de menukaart. Het duurt even voor onze bestelling opgenomen wordt, maar de brede glimlach van de serveerster maakt die wachttijd ruimschoots goed. We bestellen de uitsmijter en wachten geduldig af.

Binnen 10 minuten staat er een goed ogend spiegelei voor ons neus en kunnen wij overgaan tot actie. We bekijken en besnuffelen de uitsmijter goed en keren het ei ondersteboven. Dan is het eindelijk zo ver, de eerste hap kan genomen worden.

Criterium 1: Het ei
Een goede uitsmijter bevat minimaal twee dooiers. De uitsmijter die wij voor ons neus krijgen, heeft drie dooiers en scoort daarmee goed. Het valt ons wel gelijk op dat de kaas en de ham niet zijn meegebakken. Dit hoeft geen probleem te zijn, omdat dit een kwestie is van smaak. We misten de vraag of het meegebakken moest worden of niet. Verder was de uitsmijter goed van smaak.

Criterium 2: Het brood
Het brood is prima. De korst is lekker knapperig en heeft een goede bite. Het brood had alleen wel wat dikker gemogen, zodat het geheel beter in verhouding is.

Criterium 3: De garnering
De uitsmijter kwam op een rijkelijk versierd bord. Het spiegelei was namelijk omgeven door een volle hand salade met een frisse dressing. Naast deze salade lag een stukje meloen en sinaasappel. Lekker voor bij de salade, maar wij vonden het overbodig in combinatie met de uitsmijter. Toch krijgt de garnering een goede voldoende.

Dit brengt ons tot de volgende eindbeoordeling:
graaf-floris

 

Bekijk onze test op beeld via CampusTalk!

Deze test is uitgevoerd door drie studenten journalistiek. Het zijn geen culinaire wonderen. Dus neem deze recensie met een korreltje zout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.