Weinig trauma’s bij burgerhulpverleners

Per dag krijgen gemiddeld 35 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. 23 procent van de slachtoffers overleeft het, mede dankzij het snelle handelen van burgerhulpverleners. Bij anderen mag een reanimatie niet baten. Een klap voor de nabestaanden, maar wat voor impact heeft een reanimatie eigenlijk op een burgerhulpverlener?

De Hartstichting deed onderzoek naar de psychologische impact na een reanimatie door burgerhulpverleners. Reanimaties zijn stressvolle gebeurtenissen en kunnen leiden tot het posttraumatische stresssyndroom. De Hartstichting liet burgerhulpverleners die een keer (of vaker) in actie zijn gekomen een online vragenlijst invullen.

Van de burgerhulpverleners ervoer 41 procent geen of weinig impact kort (ongeveer 7 uur) na de reanimatie, 46 procent vond de impact dragelijk en op 13 procent had de reanimatie veel impact. Veel  ‘lekenhulpverleners’ gaven in de vragenlijst aan wel de behoefte te hebben gehad om met iemand over de reanimatie te praten, namelijk 97 procent. De meeste burgerhulpverleners deden dit met een familielid, vriend(in) of met een ander burgerhulpverlener. In totaal had vijf procent daarnaast nog de behoefte om met een professional, bijvoorbeeld iemand van slachtofferhulp of een huisarts, in gesprek te gaan over de impact van de reanimatie.

De vragenlijst vroeg de burgerhulpverleners ook het gevoel te beschrijven waarmee zij terugdachten aan de reanimatie. Ruim 90 procent van hen keek positief of zeer positief terug op hun daad, zelfs als de uitkomst negatief was. Van alle 189 burgerhulpverleners die de schokverwerkingslijst hadden ingevuld, had 81 procent een score van 0–8 (geen stressreactie) en 19 procent een score van 9–25 (milde stressreactie). Geen enkele burgerhulpverlener had een score van 26 of hoger. Uit het onderzoek kan dus worden geconcludeerd, dat de ondervraagde burgerhulpverleners vier tot zes weken nadat zij hebben gereanimeerd geen symptomen van posttraumatische stress lieten zien.

In de laatste aflevering van dit seizoen van CampusTalk is te zien hoe cursisten een reanimatiecursus bijwonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.