De biggetjes van Neeltje: de dieren die het niet haalden

Inmiddels is bekend dat de kinderboerderijen onder Utrecht Natuurlijk incidenteel slachten. Maar dit kwam pas groots in het nieuws toen bekend werd dat er een aantal biggetjes geslacht werd, omdat er geen plek voor was bij de kinderboerderijen. Bekijk hier een tijdlijn van hoe dit zich ontwikkelde.

12 mei 2016 – Vierjarige zeug Neeltje verhuist van een grote varkenshouderij naar het Griftsteede, een kinderboerderij in het Griftpark in Utrecht.

6 juli 2016 – Neeltje schenkt het leven aan 21 biggetjes. Vijf overlijden tijdens of direct na de geboorte. Meteen wordt bekend dat alle zestien biggetjes niet bij andere kinderboerderijen of geïnteresseerden geplaatst kunnen worden en dat er dus een aantal geslacht worden.

8 juli 2016 – De Partij voor de Dieren wil voorkomen dat de biggetjes op de slachtbank eindigen. Ze roepen op om een petitie te tekenen en stellen raadsvragen. Ze willen dat Utrechtse kinderboerderijen stoppen met dieren fokken voor de slacht. Raadslid Eva van Esch spreekt wethouder Paulus Jansen aan om het te verbieden.

7 september 2016 – Tien van de biggen zijn naar het Proefland in Maarn verhuisd. Drie andere biggen mogen bij mama Neeltje blijven.

8 september 2016 – Er is toch besloten de biggen te slachten. De biggen die naar het Proefland zijn verhuisd, mogen daar even vertoeven, voordat ze op locatie geslacht worden.

Wil je meer weten over het fokken en slachten van dieren in kinderboerderijen in Utrecht? Kijk dan hier aflevering 7 van CampusTalk, Seizoen 16/17 Winter, terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.