De menstruatiecyclus: vermijd vrouwen in week vier!

Mannen en vrouwen hebben soms moeite om elkaar te begrijpen en tijdens de menstruatiecyclus van de vrouw lijkt het alleen maar lastiger. Dit komt doordat de hormoonhuishouding van de vrouw aardig ontregeld raakt.

De hersenen spelen een grotere rol in de aansturing van de cyclus dan menig vrouw (en man) zich beseft. De cyclus van de vrouw duurt 28 dagen en bestaat uit vier fasen. In iedere fase verandert de samenstelling van de hormonen.

In week één is de vrouw ongesteld. Aan het einde van de week neemt het oestrogeengehalte toe. Daarvan is bekend dat het je een goed gevoel geeft en meer energie. Je zou het dus niet zeggen, maar in de week van de menstruatie voelt de vrouw zich aardig goed. Het zijn de menstruatieklachten zoals buikkrampen die ervoor zorgen dat ze zich minder goed voelt in het begin van de week. In week twee verdwijnen de klachten. De oestrogeen stijgt en ook ontstaat er het hormoon testosteron, waardoor de vrouw meer zin krijgt in seks.

Illustratie: www.gezondheidsplein.nl
Illustratie: www.gezondheidsplein.nl

In week drie daalt het oestrogeenlevel enorm. Het hormoon progesteron wordt aangemaakt, dat is ongeveer het tegenovergestelde van oestrogeen. De vrouw krijgt dus geen energie, maar voelt zich juist futloos. Dit is het moment dat de vrouw over het algemeen eetbuien krijgt en hunkert naar chocolade. Ze voelt zich lusteloos en terneergeslagen. In week vier wordt het allemaal nog wat erger. Deze week wordt ook wel de pre-menstruale week genoemd. In deze week krijgen veel vrouwen last van het PMS-syndroom, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en buikpijn. Ook wordt ze prikkelbaar, humeurig, emotioneel en kan ze niet meer rationeel denken. Dit beseffen vrouwen zich over het algemeen wel, echter is het niet verstandig dit naar haar uit te spreken. Voor je het weet krijg je het servies naar je hoofd.

De men-struatie challenge

De men-struatie challenge is bedoeld voor mannen en bedacht door Peter de Vroed en zijn vriendin Anke Verhagen. Samen hebben zij het boek ‘Men-struatie, de grote ontkenning’  geschreven. Hij heeft hiervoor een schriftelijke enquête gehouden onder 1600 vrouwen. Daaruit bleek dat vrouwen vaak maar doorgaan, ondanks hevige klachten. Zijn inspiratie voor het boek is zijn partner Anke, die ernstig last had van menstruatieklachten.

In een aflevering van RTL Late Night keek heel Nederland toe hoe Humberto Tan zich opofferde om de men-struatie challenge aan te gaan.

Ook bij CampusTalk verscheen een item over menstruatiepijn en een verslaggeefster van Vice wilde ervaren of de pijn wel klopt met wat vrouwen voelen. Met het boek willen zij het bewustzijn over de menstruatiecyclus vergroten. Dat zou namelijk voor meer begrip zorgen en de omgang tussen mannen en vrouwen verbeteren.

Ben jij de volgende Humberto Tan en wil je als man zijnde ook eens beleven hoe het voelt om menstruatiekrampen te ervaren? Geef je dan hier op voor de challenge.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.