DIT zit er in jouw grafkist! Zo word je uitvaart duurzaam!

Wie denkt dat de eikenhouten, en koffie en cake de enige oplossing is om opa en oma de grond in te doen…. er is meer. Veel meer. De uitvaartbranche is een ‘big booming business’. Maar dat is niet altijd zo vriendelijk voor het milieu. Uitvaartkisten zijn uitgerust met ijzer en lijm waar veel schadelijke stoffen bij vrij komen als het in de brand wordt gestoken. Ook de lijkwagen is een benzine-slurper. Maar het kan anders. Hieronder zie je wat er allemaal mogelijk is aan duurzame uitvaart mogelijkheden. In onze uitzending CampusTalk 01 

Tussen zes planken of de duurzame urn

De meeste kisten zijn gewoon niet vriendelijk voor moedertje aarde. De meeste kisten hebben genoeg emballage aan boord om te veel schadelijke stoffen uit te stoten. Bij houten kisten komt niet alleen c02 maar denk eens aan al die materialen zoals ijzer. Alternatief? Een 100% eikenhouten kist zonder gekke toevoegingen is relatief goed voor het milieu. De bioplastic grafkist van Onora zoals het in de uitzending voor kwam is eigenlijk het best. Geen schadelijke stoffen bij cremeren of begraven, alleen maar natuurlijke materialen en voor €850,- ligt het in de range van goedkopere kisten. En ook nog eens geen belasting voor het milieu.. ideale uitvaart! En wil je voor een recylebare urn. Ook dat is er tegenwoordig. In het filmpje hieronder zie je wat er allemaal voor slechte dingen in ‘reguliere’ kist zit. Zeker kijken want je verbaasd je erover!!

Het vervoer

Laat die benzine-zuipende lijkwagen staan joh! Pak de bakfiets? Een bakfiets? Ja want veel begrafenisondernemers bieden op verzoek een bakfiets aan waar de kist in kan. Is er nog meer? Wat dacht je van de lijk-Tesla. De 100% elektrische lijkwagen. Dat is afscheid nemen in stijl. En de ouderwetste paard en wagen met koets is nooit uit de tijd geweest. Niet alleen voor het koninklijk huis, jouw zes planken kunnen er ook in worden vervoerd.

tesla lijkwagen

Koffie en cake

De welbekende koffie en cake met de grijze wollen sokken was nooit hip geweest bij een uitvaart. Je kunt complete biologische broodjes, soepjes en taartjes (voor als je echt wat te vieren hebt) na de dienst hebben.

Begraven of cremeren?

De grond in of de fik in. Het kan duurzaam! Zelfs verbranden. Bij de kist van Onora komt geen CO2 bij vrij. Bij begraven komt al helemaal niks vrij. Deze kist lost na een aantal jaar vanzelf op en is niet schadelijk voor de grond. Maar je kan meer. Natuurbegraven kan ook. Dat is begraven worden in de natuur, zonder steen, en kan zonder kist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.