Netflix vs. de bioscoop

Netflix is geen onmiddellijke bedreiging voor de Utrechtste bioscopen. De groeiende inkomsten van Netflix hebben immers geen invloed op de stijgende inkomsten van bioscopen. Maar de groeiende populariteit van de online streamingdienst en het gemak van een filmpje op de bank kijken is niet te ontkennen. Moeten mensen een keuze maken? Zo ja, wat zou jij dan kiezen? Campusblog vroeg vier Utrechters wat hun voorkeur is.

 

dsc_0005

Judith (25), studeert Docent Theater aan het HKU

“Ik heb Netflix net twee maanden ofzo, via mijn vriend. Ik ga soms naar de bios. Maar ik wil vaker, want ik vind Netflix heel stom. Dus daar wil ik weer vanaf. Ik vind de bioscoop veel leuker. Ik ga naar bioscoop ’t Hoogt, Louis Hartloper of Springhaver, dus echt naar de filmhuizen. Het aanbod van de grote bioscopen trekt me niet echt. En ik gun dat de kleinere bioscopen mijn geld krijgen.”

 

dsc_0012

Berend (19), werkt als fondswerver voor goede doelen

“Ik heb zeker Netflix, ja. Ik heb het nu een klein jaartje ofzo. Ik gebruik het bijna dagelijks. Ik gebruik het voor series en films, allebei eigenlijk wel een beetje. Ik denk dat ik het afgelopen jaar helemaal niet naar de bioscoop ben geweest. Voorheen ging ik wel, maar ik vind vaak, nu je Netflix en streamingsites hebt, is het meer moeite om naar de bioscoop te gaan. Dan moet je echt iets gaan ondernemen. Dan betaal je een kaartje dat veel te duur is… Ja, ik vind de bioscoop echt niet meer waardevol. Netflix is veel praktischer; je hebt alles on demand, je hoeft niet eerst uit te gaan zoeken hoe laat iets draait; je klikt iets aan en je gaat kijken. Het is eigenlijk het gebruiksgemak dat de bioscoop voor mij een beetje vervangt.”

 

dsc_0015

Marloes (29), werkt in de horeca

“Ja, ik heb Netflix. Al tweeënhalf, drie jaar. Al best wel lang, dus. Ik gebruik het niet zo heel vaak. Misschien twee keer in de week om een serietje te kijken. Niet echt om films te kijken. Ik ga ook weleens naar de bioscoop. Ik gebruik Netflix voor series en de bioscoop voor films, dat hou ik een beetje gescheiden. Maar ik ben niet echt zo’n filmkijker, hoor. Meestal kijk ik een serie op Netflix en als ik echt graag een film wil zien, ga ik daarvoor naar de bioscoop. Dat is het dan wel waard om een kaartje voor de betalen.”

 

dsc_0009

Adam (43), Australisch, werkloos

“Ik heb Netflix. Ik gebruik het elke dag, voor films vooral. Streaming services als Netflix zijn prettig, vooral omdat de televisie hier echt ontzettend slecht is. Wel, eigenlijk is dat overal wel slecht. Dus Netflix werkt voor mij. Ik ga niet naar de bioscoop. Het is vooral de prijs waarom ik niet ga; het is te duur. Netflix is briljant. Als het slecht weer is, hoef je niet naar buiten, je kan gewoon binnen blijven en films kijken. Ik vind dat geweldig, ook voor mijn portemonnee. Ik kijk heel veel soorten films. Ik hou van arthouse films en oorlogsfilms. Eigenlijk alles wel.”

Netflix is geen onmiddellijke bedreiging voor de Utrechtse bioscoop. Maar een fenomeen als Netflix moet het filmlandschap toch zeker niet ongeroerd laten. Een docent aan de Universiteit Utrecht kan ons vertellen welk effect Netflix dan wel heeft op bioscopen.

Wil je weten hoe de Utrechtste bioscoop tegenover Netflix staat? Kijk dan hier aflevering 2 van CampusTalk, Seizoen 16/17 Winter, terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.