Als student in een verzorgingstehuis wonen

 

humanitas-artikel

Bron foto: Sores Duman

In aflevering 3 van Campustalk Seizoen 16/17 Winter ¬†hadden we het over het seniorenwoningen tekort probleem. Zo zijn er in Utrecht nog altijd seniorenwoningen tekort in een tijd waarin ouderen langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen. Dit terwijl er wel volop wordt gebouwd voor studenten, die overigens vaak nog steeds met kamernood kampen. Verzorgingstehuis Humanitas bedacht een slim concept om de kamernood van studenten op te lossen en de ouderen een handje te helpen. “Het concept is een goede win-win”, zegt de 27-jarige student Sores Duman die gratis woonachtig is in verzorgingstehuis Humanitas.

Verzorgingshuis Humanitas in Deventer biedt studenten gratis woonruimte aan in ruil voor gezelschap aan de ouderen. Het concept is begonnen met 1 student in 2012, omdat de kwaliteit van het leven in het verzorgingstehuis was verminderd. Inmiddels wonen er zes ‘woonstudenten’, zo ook Sores Duman.”Ik woon er nu bijna een jaar en ik ben eigenlijk alleen maar positief erover. In ruil voor dertig uur inzet per maand heb je een gratis kamer, en voor studentenbegrippen ook nog een ruime. Bij de inzet moet je denken aan gezellig een spelletje spelen met je buur, gewoon even gezellig een praatje maken, soms boodschappen doen voor een oudere die dat even niet kan. Het zit hem in de kleine dingen. Het geeft een goed voel om een steentje bij te dragen. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je geen overlast moet veroorzaken. Je kan best laat na een stapavond weer thuiskomen maar gewoon niet met teveel bombarie. Maar dat is geen probleem.”

Volgens de student zijn de ouderen in het verzorgingstehuis ook erg blij met de woonstudenten. “Je brengt de buitenwereld voor de ouderen naar binnen door ze te betrekken bij de dingen waar je mee bezig bent. Zo kan je ze bijvoorbeeld dingen leren op computergebied, dat blijft voor ouderen vaak toch wel lastig. Er zijn ook nog altijd ouderen die eenzaam zijn en die vinden de gezelschap gewoon erg fijn”, aldus Duman.

De veranderingen in de financiering van de ouderenzorg vragen vaak om een nieuw soort beleid. Door de nieuwe financiering kan er niet altijd even genoeg aandacht aan een oudere worden besteedt. Verder staan de verzorgingshuizen door de strengere indicatie regels voor ouderen ook steeds vaker leeg. “Het concept is een goede win-win. Ons verzorgingstehuis heeft dan ook veel belangstelling rondom het concept in de rest van Nederland en in het buitenland gekregen. Elk verzorgingstehuis hanteert een ander soort beleid maar ik zou het zeker aanraden. Wel blijft het bij ons momenteel waarschijnlijk even bij zes woonstudenten. Want het verzorgingstehuis moet natuurlijk geen studentenhuis worden.”

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.