Beiaard bejaard?

Iedereen kent het wel, de klanken die uit de Domtoren te horen zijn. Het is de beiaard met bijhorende klokken die zorgen voor sfeer in de stad. Een beiaard die al sinds 1479 aanwezig is in de stad. Maar wat is er doorheen de jaren zoal met de beiaard gebeurd? 

Wat in 1479 begon met een beiaard van zes klokken, is nu uitgegroeid tot een beiaard van vijftig klokken. Er werden doorheen de jaren wel wat klokken vervangen en toegevoegd. Toch zijn vierendertig klokken nog dezelfde als bij de wijziging van 1663.

In de Domtoren hangt ook nog een speeltrommel. Dit is een grote ronde buis die automatisch deuntjes kan spelen. Die trommel speelt vierentwintig uur per dag en speelt elk kwartier een andere melodie. De melodieën die uit de speeltrommel komen worden regelmatig aangepast door de stadsbeiaardier.

Om geluid uit de beiaard te krijgen heb je een beiaardier nodig. De beiaardiers staan pas sinds 1623 op papier, sindsdien zijn er 17 beiaardiers geweest. De eerste beiaardier was Herman van Riemsdijk, de laatste is Malgosia Fiebig (zoals je in uitzending 11 kon zien). Zij is oorspronkelijk afkomstig uit Polen en studeerde aan de muziekacademie van Gdansk. In 2004 kwam Malgosia naar Nederland en sinds 2011 bespeelt zij de beiaard in de Domtoren.

Wil je meer weten over Malgosia Fiebig, bekijk dan dit filmpje:

 

Wil je de sfeer op de domtoren volledig opsnuiven? In deze uitzending zie je er alles over.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.