De leegte van Berlijn

Een stad waar met gemak vijf miljoen mensen in passen, maar waar er daadwerkelijk maar drie-en-een-half miljoen wonen. Een stad met vele parken, leegstaande gebouwen en open ruimtes. Maar waarom heeft Berlijn zoveel lege, open ruimtes? En moet de stad juist wel of niet gebruik maken van deze ruimtes?

Een lege, open ruimte in de stad? Dat betekent dat je midden in de stad het gevoel hebt alsof je in het oog van een orkaan staat. Je bent ingesloten in de stad, maar je ziet, hoort of voelt er niets van. Het biedt een ontsnapping aan de drukte en de snelheid van de stad.

foto-16-01-17-12-09-32Geen stad kent zoveel lege, open ruimtes als Berlijn. Oorlog, de Muur en de sub urbane trek direct na de Tweede Wereldoorlog hebben hun sporen in de ruimte achter gelaten. Maar om hoeveel plekken gaat het? De TU Berlin maakte een overzicht van al deze leegtes: het Raumstadt-modell.

Doel van het aangeven van deze ruimtes is, dat er over alternatieve mogelijkheden nagedacht kan worden. Deze leegte biedt namelijk kansen. Dat stelt ook stadsplanner André Franke: “Het is zonde om in zo’n grote stad als Berlijn niet elke vierkante meter te gebruiken”.

Niet iedereen denkt er zo over. Aan de ene kant willen de Berlijners hun stad laten groeien, om de grote vraag aan nieuwe appartementen aan te kunnen. Maar aan de andere kant willen zij hun gevoel van vrijheid en ruimte niet opgeven.

De grote vraag bberlin_-_flughafen_tempelhof_-_2016lijft dus hoe dit te realiseren. Architect Carsten vind het belangrijk dat we per plek moeten kijken naar alternatieve mogelijkheden. De politiek zou volgens hem hier beter op moeten inspelen: “We missen alternatieve mogelijkheden voor de open ruimtes. Dit komt doordat de politiek zwak is. De politiek zou meer mogelijkheden moeten bieden om de ruimtes te ontwikkelen.”

 

Benieuwd langs welke lege, open plekken Annemieke is geweest? Beluister hier de reportage.

https://soundcloud.com/user-234740536/reportage-open-spaces-berlin

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.