‘Intrinsieke motivatie is vereiste nummer één om succesvol te worden’

Kinderen die er van dromen om later topsporter te worden moeten leren een balans te vinden tussen school, thuis en hun sport, zegt kickbokstrainer Willem van der Mark. “De ouders en de trainers moeten ervoor zorgen dat dat niet ontspoort.”

In CampusTalk4 vertelde Sientje Tomassen over haar droom om de beste kickbokster van de wereld te worden. Ze benadrukt hierin hoeveel steun ze van haar trainers bij The Colosseum in Utrecht krijgt. Willem van der Mark vertelt over de visie van deze weerbaarheidsacademie en hoe zij kinderen spelenderwijs discipline aanleren om uiteindelijk het beste uit zichzelf te halen.

Willem van der Mark
Willem van der Mark

“Het is belangrijk om kinderen te laten ervaren dat er respect moet zijn tegenover de trainers die je wat proberen te leren en dat je respect moet hebben voor het feit dat iemand je wat leert.” Bij kickboksen is een veilige leeromgeving voor een kind extra belangrijk. “Waar we ook veel aandacht aan besteden is respect voor andere kinderen, ongeacht zijn of haar motivatie of niveau.”

Als een sporter uitspreekt het beste uit zijn sportprestaties te willen halen dan komt daar ook een verantwoordelijkheid bij kijken. “Als iemand die ambitie heeft dan willen wij daar ook onze tijd in steken. Dan verwachten wij respect voor wat we aanbieden. Discipline proberen we spelenderwijs bij te brengen en zullen we ook niet direct opleggen aan een jeugdvechter van twaalf jaar. We werken er wel naar toe omdat het wel begint op die leeftijd. Als je een kind dat mogelijk die fysieke vaardigheden heeft om een talent volle sporter te worden, dan zal in de loop van de tijd blijken hoe goed zijn of haar discipline en de continuïteit is. Zal je naarmate zo’n sporter ouder wordt, zal je proberen de verwachtingen en verantwoordelijkheden uit te breiden.” Sommige jonge sporters kunnen die verantwoordelijkheid niet meteen aan, maar dat is volgens Van der Mark geen reden tot paniek. “Het zal niet de eerste sporter zijn die tot zijn vijftiende super fanatiek traint, en dat we ‘m tot zijn achttiende in een keer kwijt zijn, en dat hij dan weer sterker terugkomt.   Wij vinden ook dat je dat moet laten gebeuren als zo’n kind daar behoefte aan heeft. En het is ook de verantwoordelijkheid van de ouders dat zoiets niet ontspoort.”

Het zal niet de eerste keer zijn dat die ambitie om een succesvol vechter te worden meer de ambitie van de ouders is dat van het kind zelf

Dat de verhouding en communicatie tussen ouders, een trainer en de sporter goed is, is volgens Van der Mark essentieel. “Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat het kind gelukkig is, dat het zich happy voelt en dat er een balans tussen school, thuis en, in dit geval, kickboksen. Het zal niet de eerste keer zijn dat die ambitie om een succesvol vechter te worden meer de ambitie van de ouders is dat van het kind zelf. Het is herkenbaar om te zien dat ouders graag willen dat hun kind succesvol wordt. We zien het regelmatig en we moeten daar tactisch mee omgaan zodat we daar samen met de ouders uitkomen.”

De visie waarmee The Colosseum haar jeugdvechters opleidt is volgens Van der Mark noodzakelijk om een vechter zo goed mogelijk te laten presteren. “Het is zeker op die leeftijd helemaal niet erg om een half jaar/jaar vakantie moet nemen omdat je in het examenjaar even moet doortrekken.” Hij benadrukt; “De wereld vergaat niet als je er even uitstapt, en dat moeten trainers, ouders en de sporter zelf in gedachten houden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.