Jeruzalem, waar drie grote wereldreligies samenkomen

In de Israëlische stad Jeruzalem komen drie van de grootste wereldreligies samen, namelijk de drie Abrahamitische religies: het jodendom, de islam en de christenheid. Bekende plaatsen zijn de Rotskoepel op de Tempelberg (na Mekka en Medina de meest heilige plaats voor moslims), de Via Dolorosa (Latijn voor lijdensweg, hier zou Jezus zijn kruis gedragen hebben terwijl hij zweepslagen kreeg) en de Westmuur (een heilige muur voor zowel de joden als de moslims, ook wel bekend als de Klaagmuur).

Voordat de Al-Aqsamoskee, die zich naast de Rotskoepel bevindt, werd gebouwd op de Tempelberg, bevonden zich daar de eerste en de tweede tempel, de meest heilige plaatsen in het jodendom. Sinds 2006 is de Rotskoepel weer te bezoeken voor niet-moslims, behalve op vrijdag en op islamitische feestdagen. Joden mogen echter niet bidden op de Tempelberg of kleding dragen die hen identificeert als joden. Voor hen blijft dus alleen de Westmuur over voor religieuze activiteiten als bidden. Toen Israëlisch staatsman Ariel Sharon in september 2000 toch de Tempelberg bezocht (naar eigen zeggen om een boodschap van vrede te brengen), brak de tweede intifada uit, een gewelddadige periode tussen Israël en de Palestijnen, waarbij meer dan 4000 mensen om het leven kwamen. Er zijn ook joden die geloven dat de Tempelberg te heilig is om te betreden voor joden, tenzij ze de as van een speciale rode koe dragen – die helaas niet meer bestaat – en dat de Westmuur het meest dichtbij is dat ze kunnen komen. Bij de Westmuur is het verplicht om gepaste hoofdbedekking te plaatsen, omdat het plein ervoor als een synagoge wordt beschouwd.

Voor niet alle joden is het noodzakelijk om de Westmuur te bezoeken, omdat zij hun gebeden hierheen ook kunnen e-mailen of versturen via een app op de smartphone. Deze worden dan uitgeprint door de beheerders van de Westmuur die de uitgeprinte gebeden dan plaatsen. Ook zijn er webcams op de Westmuur gericht.

In dit filmpje bezoekt de beroemde atheïst en religiecriticus Richard Dawkins de heilige plekken in Jeruzalem:

https://www.youtube.com/watch?v=iJaHh5FXQZY

Meer weten over het jodendom in Utrecht? Bekijk dan aflevering 12 (Winter 2016/2017) van CampusTalk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.