‘Stop de Europese jeugdwerkloosheid!’

AMSTERDAM – De Jonge Socialisten van de PvdA maken zich een heel jaar sterk om te pleiten voor meer werkgelegenheid voor jongeren in Europa. De eerste demonstratie was op woensdag 16 november: samen met minister Lodewijk Asscher gingen ze de straat op in Amsterdam. Terwijl ze ‘Act For Youth!’ schreeuwden, deelden ze flyers uit aan voorbijgangers om hun punt duidelijk te maken.

img_6870
De demonstranten maken zich hard voor meer werkgelegenheid

Bron: Jonge Socialisten

De trap voor Nemo in Amsterdam. Dat is voor de Jonge
Socialisten de plek van samenkomst. Een aantal van hen hebben zich al verzameld. Ze staan klaar met grote rode handschoenen, rode flyers met daarop gigantische letters ‘Act For Youth’ en grote rode vlaggen. Rood is hun kleur, dat is duidelijk. Een stukje verderop staat een rode boksbal, die je normaal gesproken op de kermis ziet. Het symboliseert de strijd die de jongeren aangaan, want ze willen maar één ding: de werkloosheid in Europa terugdringen.

Peptalk van de minister
Het is 08.40. Over vijf minuten gaat hun vertegenwoordiger, minister Lodewijk Asscher, een peptalk geven, om de jongeren aan te moedigen en duidelijk te maken wat ze met elkaar willen bereiken. ‘We weten dat de afgelopen jaren op sommige plekken in Europa en in sommige steden 50, 60 of zelfs 70 procent van de generatie jongeren werkloos thuis zat. Zonder enig perspectief. Zonder enige hoop. En zonder dat er echt naar ze werd omgekeken. Als Europa daar nu niet iets aan doet, wat moet je dan als jongere van Europa verwachten?’

En dat minister Asscher erbij is, dat is uniek. Het is namelijk de allereerste demonstratie van het aankomende jaar. Er zullen er nog vele volgen, maar dit keer is die extra speciaal: op deze dag wordt in meer dan 15 landen tegelijkertijd gestreden: het is de European Youth Plan Action Day. En in al die landen wordt een groepsfoto gemaakt, die samen worden gebracht tot één grote foto van alle demonstraties.

Verlanglijstje
Maar wat willen de jongeren nu precies bereiken? Op hun verlanglijstje staan meer investeringen in werkgelegenheid voor jongeren, opleidingen die goed aansluiten op hun toekomstige werk en een volwassen loon voor alle volwassen jongeren. Daarvoor moet volgens hen het Europese Jeugdwerkgarantieplan worden uitgebreid. Jongeren kunnen zich dan ontwikkelen en werken aan hun toekomst.

Activisten lopen richting het Centraal Station

Opmars richting het station
Na de peptalk en de groepsfoto begint de opmars dan echt. In een groep van ongeveer vijftig jonge socialisten vertrekken ze richting het Centraal Station. Schreeuwend ‘Act For Youth!’ delen de activisten flyers uit aan voorbijgangers. Het is nog niet druk, maar hoe dichter ze bij het station komen, hoe meer flyers er uitgedeeld worden. En vertrouwen erin, dat hebben ze zeker. ‘Ik denk dat het mensen echt bewust gaat maken. Het is niet een actie waarbij mensen zelf heel veel kunnen doen en daarom proberen wij vooral het bewustzijn te verhogen. Het probleem is groot, ook in de rest van Europa, dus ik denk dat we daar met z’n allen iets aan moeten doen’, vertelt een van de activisten.

Eenmaal aangekomen bij het Centraal Station verdelen de jongeren zich in groepjes. Met maar één doel: zoveel mogelijk mensen bereiken. Net als ze in de andere veertien Europese landen doen.
De demonstratie was te horen in een reportage tijdens de uitzending van Campusradio van vrijdag 18 november 2016. Verslaggeefster Annelies Rijnbeek liep mee tijdens de demonstratie richting het Centraal Station.

De socialisten vanuit heel Europa willen aan een zo groot mogelijk publiek laten zien waar zij voor opkomen. Daarom maakte de organisatie van de Youth Plan Action Day de volgende video om de foto te laten slagen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.