Ook jongeren voelen zich eenzaam

Het gevoel dat je relaties tekort komt en dat de kwalitieit van je relaties niet voldoende is. Herkenbaar? Veel mensen hebben hier wel eens eens last van. Niet alleen ouderen, maar ook veel jongeren lijden aan eenzame gevoelens. Gedragswetenschapper Gerine Lodder en onderzoeker Tineke Fokkema zijn gespecialiseerd in eenzaamheid bij jongeren en delen hun kennis.

Niet alleen ouderen, maar ook jongeren hebben last van eenzame gevoelens. Fokkema: “We verwachten vaak niet dat jongeren zich eenzaam voelen omdat ze meestal veel sociale contacten en grote kennissenkringen hebben.” Maar dat is volgens gedragswetenschapper Gerine Lodder niet altijd het geval. “Ik denk niet dat jongeren een groter netwerk hebben, maar ze hebben toegang tot een groter netwerk dan bijvoorbeeld ouderen”, vertelt ze.

Lodder heeft onderzoek gedaan naar eenzaamheid onder jongeren. Volgens haar zijn er twee directe oorzaken voor eenzaamheid.

“De eerste is dat er jongeren zijn die lagere sociale vaardigheden hebben en moeite hebben om aansluiting te vinden bij anderen”, vertelt Lodder. “Zij worden door anderen als minder sociaal vaardig gezien en hebben moeite met het sluiten van vriendschappen.”

“De andere groep bestaat uit jongeren die een negatieve blik hebben op hun omgeving en op zichzelf. Zij zien hun vriendschappen als negatief terwijl daar eigenlijk geen aanleiding voor hoeft te zijn. Deze jongeren beoordelen hun beste vriendschappen negatief en van lage kwaliteit. Als we dan dezelfde vraag aan hun beste vrienden stellen dan herkennen zij dat niet en beoordelen ze de vriendschap positief.”

Een oplossing is er volgens beide experts niet direct. “Een medicijn tegen eenzaamheid bestaat niet. Er zijn verschillende oorzaken en je moet eerst altijd kijken naar wat de oorzaak is voordat je de kern kan aanpakken”, vertelt Fokkema.

Ook Lodder is het hiermee eens. “Het is belangrijk om na te gaan waar de eenzaamheid vandaan komt. Dus als het probleem zit in sociale vaardigheden kan bijvoorbeeld een sociale vaardigheidstraining helpen. Mensen die bijvoorbeeld een negatieve blik hebben, kunnen baat hebben bij een gesprek met een psycholoog.”

Volgens de gedragswetenschapper is bijna iedereen wel eens eenzaam. En dat is niet erg, zegt ze. “Dan worden we gemotiveerd om meer contacten aan te gaan met anderen.”
Een oplossing is er zeker, maar die is niet hetzelfde voor iedereen.

 

Wil je een deel van het interview met Gerine Lodder terugluisteren? Dat kan!

Dat eenzaamheid bij ouderen een groot probleem is, is niets nieuws. Wat wel nieuw is, zijn clowns die eenzame gevoelens willen bij ouderen willen verminderen. In de uitzending van CampusTalk 3 zien we het clownsduo Olga en Jaja van stichting CareClowns op bezoek bij dementerende eenzame ouderen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.