Liegen als Pinokkio

In een gesprek van 10 minuten, vertellen we gemiddeld twee leugens. Maar waarom liegen we eigenlijk? Van jongs af leren we kinderen dat zij niet mogen liegen en altijd de waarheid moeten spreken. Echter, net als dat leugens mensen kunnen kwetsen kan de waarheid dat net zo goed. Het bekende spreekwoord  ‘een leugentje om bestwil’ laat dat zien dat liegen in sommige gevallen juist van je wordt verwacht. Frank van Marwijk is sociotherapeut en lichaamstaalexpert. Hij schreef het boek ‘manipuleren kun je leren’, en geeft nu tips over hoe je het beste kan liegen.

In zijn boek schrijft Van Marwijk dat liegen juist belangrijk is in de sociale omgang tussen mensen. Het zou niet wenselijk zijn om anderen steeds te confronteren met de waarheid. Een leugentje is soms nodig om de sociale verhoudingen niet te verstoren.

Vanuit ons oerinstinct gezien, hebben we er belang bij om de sociale groep waar we toe behoren, tevreden te houden. Door te liegen proberen we spanningen en conflicten te vermijden. We liegen vooral over onze gevoelens, plannen, acties, prestaties en kennis. Ondanks dat we weten dat we zelf liegen en dat anderen liegen, is het bijna onmogelijk om een leugen aan te wijzen. De mens heeft namelijk een aangeboren beschermingsmechanisme, wat ervoor zorgt dat we er niet vanuit gaan dat de ander liegt. Het is ook niet te doen, om constant achterdochtig te moeten leven. En zo lang het leugentje van de ander geen effect heeft op jouw leven is er ook geen reden om je er druk over te maken. Een leven waarbij iedereen altijd eerlijk is, lijkt een mooi streven. Maar als we altijd eerlijk zouden zijn zouden er ongemakkelijke en kwetsende situaties ontstaan. Kijk maar naar deze sketch van Hans Teeuwen over eerlijkheid uit ‘Dan dan weer wel’.

Ook in Campustalk is aandacht besteed aan liegen. Kijk hier voor de hele uitzending van Campustalk #11:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.