Red de Müggelsee! Maar de verenigingen dan?

Beschermen we de natuur, of gaan we bouwen? Met deze vraag zitten niet alleen overheden in Nederland, maar ook in Duitsland. In de Duitse hoofdstad Berlijn zegt de gemeente vaak dit dilemma te hebben. Bijvoorbeeld bij de Müggelsee, dat voor een deel wordt afgesloten om de natuur te beschermen. Maar sportverenigingen rondom dat meer zijn daar niet blij mee.

CampusRadio maakte in Berlijn een reportage van het verhaal. 

Chris Hoevenbach van de Surf- und Segelschule | Foto: Chiel van Koldenhoven
Chris Hoevenbach van de Surf- und Segelschule | Foto’s: Chiel van Koldenhoven

De Surf- und Segelschule, een school waar je kunt leren surfen en zeilen, zit aan de oever van de Müggelsee, het grootste meer in Berlijn. De school zal door de nieuwe wet veel minder lessen kunnen geven. Grote delen water in de buurt van de school worden dan namelijk afgesloten om de planten en dieren te beschermen.

Chris Hoevenbach is eigenaar en docent van de school. Hij weet niet hoe hij dan verder zou moeten: “Waarschijnlijk moeten we de school dan sluiten, omdat we dan veel minder lessen kunnen geven. Dat is het laatste wat ik wil. De school is mijn levenswerk.”

Maar de gemeente Berlijn heeft weinig andere keuzes. Als zij niets doet om de natuur in de Müggelsee te beschermen, krijgt ze een forse boete van de Europese Unie. Maar toch denkt de gemeente ook aan de bedrijven en sportverenigingen.

De Surf- und Segelschule | Foto: Chiel van Koldenhoven
De Surf- und Segelschule

Woordvoerder Matthias Tang van de gemeente, die net zo’n twee maanden regeert in Berlijn en dit onderwerp zo onder haar neus kreeg geduwd, wil een tussenweg vinden. “We moeten in goed overleg met de verenigingen de juiste keuze maken.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.