Wat jij kunt doen om asielzoekers te helpen

De gemeente Utrecht heeft het aantal opvangplekken voor asielzoekers het afgelopen jaar uitgebreid. De stad heeft dan ook genoeg gelegenheden om vrijwilligerswerk voor, maar ook met, asielzoekers te verrichten.

Helpen bij taallessen
Als je een taal niet goed of nauwelijks beheerst kun je je behoorlijk verloren voelen. Door Nederlands te leren wordt het inburgeringsproces gemakkelijker voor een vluchteling. De organisatie Taal Doet Meer organiseert onder andere wekelijks een taalcafé in restaurant Kantien aan de Ravellaan. Asielzoekers kunnen hier informeel met elkaar kletsen, waardoor ze de Nederlandse taal uiteindelijk beter gaan beheersen. Deze organisatie werkt met een team van 600 vrijwilligers die fungeren als taalcoach of mentor.

Helpen bij zwemlessen
De gemeente Utrecht en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers gaan zwemlessen organiseren voor vrouwen uit het Utrechtse AZC in zwembad Den Hommel. Deze zwemlessen worden vooral georganiseerd voor vrouwen die nog nooit hebben gezwommen. Het is de bedoeling dat ze zich na deze lessen zelf kunnen redden in het water. Zin en tijd om de vrouwen te helpen? Het is een reeks van tien zwemlessen, elke donderdagochtend van 10:00 tot 11:30 uur vanaf 9 februari. Begeleiders moeten uiteraard kunnen zwemmen. Interesse? Mail naar rebecca@welkominutrecht.nl.

New Dutch Connections
New Dutch Connections heeft als doel om asielzoekers te inspireren en motiveren. Door te werken met ervaringsdeskundigen proberen ze de kloof tussen Nederlanders en asielzoekers te overbruggen. Iedere donderdagmiddag organiseren ze onder andere activiteiten voor (ex-)asielzoekersjongeren op het AZC aan de Joseph Haydnlaan. Hulp is altijd welkom.

De Voorkamer
De Voorkamer in Lombok is een nieuw initiatief dat buurtbewoners en asielzoekers samen wil brengen. Op deze plek kan men onder andere werken aan persoonlijke groei en talentontwikkeling. De ruimte fungeert onder andere als atelier, expositieruimte en koffietent. Alle meubels, kunst en koffie zijn door asielzoekers gemaakt. Zin om een praatje te maken? Ga vooral langs bij de Kanaalstraat 225. Hieronder vertelt initiatiefnemer Pim van der Mijl er meer over. Ook komt Karim, een Syrische vluchteling, aan het woord. Hij helpt bij De Voorkamer met het begeleiden van workshops. Een buurtbewoner reageert enthousiast. Wil je meer weten over dit initiatief? Bekijk het item over De Voorkamer in CampusTalk02.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.