Vluchtelingen aan de slag

In CampusTalk 12 (seizoen winter 2016-2017) sprak Jes Kleijnen van de VrijwilligersCentrale Utrecht (VCU) over haar ervaringen met vluchtelingen. Volgens Jes is het belangrijk om vluchtelingen zo snel mogelijk aan het werk te zetten als vrijwilliger. Om dat voor elkaar te krijgen, is het door de VCU het project ‘Aan de Slag‘ opgezet’.

Het idee is het creëren van een win-win-situatie; vluchtelingen integreren beter en wij zijn verzekerd van een stabiel leger van vrijwillige arbeiders. Een simpele kwestie dus op het eerste gezicht, maar het ligt toch een stuk ingewikkelder. Een artikel van het NRC Handelsblad bijvoorbeeld, meldde dat de gemiddelde vluchteling de staat tussen de €28.000 en €44.000 kost. Trouw kwam met een vergelijkbaar bericht en sprak over een kostenpost van €43.000. Dit terwijl een autochtone Nederlander gemiddeld juist €76.000 bijdraagt aan de staat. Voordat je een bedrag van dit formaat met vrijwillige arbeid hebt rechtgetrokken, ben je toch aardig wat man-uren verder en al snel lijkt er van een win-win dus geen sprake meer.

Beide artikelen bieden vervolgens wel een aantal kleine kanttekeningen. Zo geeft Trouw aan dat een serieuze analyse van het kostenplaatje ontbreekt. Alle cijfers komen voornamelijk uit rapportages over vluchtelingen- en migrantenstromen die vooral in opdracht van politieke partijen opgesteld worden. Het NRC voegt daaraan toe dat een hoop van de gemaakte kosten via een omweg weer omgezet worden in inkomsten. Investeringen in onderwijs voor vluchtelingen zou zich bijvoorbeeld uitbetalen, doordat de betere opleiding leidt tot een betere baan, een beter salaris en dus meer inkomstenbelasting.

De VCU is ondertussen niet de enige partij die positief is over de komst van vluchtelingen. ‘Kurzgesagt – In a Nutshell’, een educatief YouTube-kanaal, produceerde een video over de vluchtelingencrisis waarin ze kort uitleggen wat er precies aan de hand is en wat daar waarschijnlijk de positieve (en negatieve) gevolgen van gaan zijn:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.