Zo zag de Black Lives Matter Movement in 1977 uit in Nederland

Minderheden in Nederland laten minder uitgesproken van zich horen in vergelijking met de Black Lives Matter Movement in Engeland of de Verenigde Staten. Dit komt doordat er door de Nederlandse politie en justitie minder wordt gediscrimineerd in, zegt professor Sociale Wetenschappen, Peer Scheerpers in CampusTalk14.

Dit was niet altijd het geval in Nederland. In 1977 kaapten negen Molukkers om in de ochtend van 23 mei een intercity in het noorden van Nederland. Hierop volgde een gijzeling. Na negentien dagen werden de gegijzelden door een speciale eenheid bevrijdt, waarbij zes kapers en twee gegijzelden om het leven kwamen.

De reden van deze gewelddadige actie is volgens Het Geheugen van Drenthe, te wijten aan radicalisering van tweede-generatie Molukse jongeren.

Na de onafhankelijkheidsoorlog verklaarde Indonesië zich in 1950 onafhankelijk van Nederland. De Indonesische deelstaat, De Zuid-Molukken, roepen een paar maanden later de onafhankelijkheid uit en stichtten de Republiek der Zuid-Molukken. Deze Republiek wordt echter niet erkend door Indonesië, waarop een oorlog volgde. Zestien jaar lang vecht de Republiek voor erkenning.

Door de koloniale geschiedenis die Nederland met Indonesië deelt, zorgt de onafhankelijkheidsoorlog tussen de Republiek der Zuid-Molukken en Indonesië voor onrust bij de Nederlands-Molukse bevolking.

"Mag mijn dood een zegen voor het volk zijn"
“Mag mijn dood een zegen voor het volk zijn”

Tijdens de oorlog die Nederland voerde om Nederlands-Indië te behouden, ondersteunden de Molukkers het Nederlandse leger. 4000 Molukkers werden tijdens de oorlog tussen de Republiek der Zuid-Molukken en Indonesië, uit bescherming naar Nederland gehaald. De Nederlandse staat erkende echter de Republiek ook niet als onafhankelijk en het tijdelijke verblijf van de Molukkers werd verlengt omdat het te gevaarlijk zou zijn om terug te keren. Hierover ontstond ontevredenheid bij de Molukkers. De executie van president Somoukil werd de druppel die de emmer deed overlopen, en daarmee de aanwijsbare oorzaak van de treinkaping in 1977.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.