De stilte na de krakersstorm

Het lijkt misschien een oud en volledig bekend onderwerp: de krakers van Berlijn en de problemen die zij met zich meebrengen. Maar nog nooit liepen de spanningen zo hoog op als afgelopen zomer.

Toen bestormde de politie van Berlijn een krakershuis, dat bekend kwam te staan als de ‘Rigaer94’. (Het was in de Rigaerstrasse 94) . Dit huis was volgens de Duitse politici –die op dat moment in hun verkiezingsperiode zaten- een smet voor het Berlijnse imago. Na maandenlange oplopende spanningen en opstootjes met de politie besloot zij om de krakers wat harder aan te pakken, wat resulteerde in wat de heftigste gevechten waren in Berlijn in 5 jaar.
En erna? Erna bleef het in de media ijzig stil. Dus ging ik op zoek naar de gevolgen van deze afgelopen zomer op deze woonsituatie. Je hoort hoe die periode voor de krakers is geweest, hoe de buurt en heel Duitsland daarop reageerde, en waaróm het zo stil bleef na de bezetting.

Luister de reportage hier

img_6546
Vrij zijn heet : geen angst hebben
img_6543
Onze passie voor de vrijheid is sterker dan de autoriteiten

Wie weet komt er dus weer zo’n zomer aan… Over 2 weken komt er een uitslag over dit wetsvoorstel waar we het aan het eind van dit item over hebben. Toch geeft deze reportage een beetje een eenzijdig beeld, want ook de krakers reageerden met zeer veel (onnodig) geweld, waar nota bene hun eigen buurt de dupe van werd. De buurt dus waar ze zoveel steun van kregen! Auto’s werden in brand gestoken, etalageruiten werden ingeslagen en 120 politieagenten raakten gewond. Ook lag de aanleiding voor de politie om met deze bestorming te beginnen, en de mate van gewelddadigheid, bij de krakers zelf. Volgens de politie was de druppel die de emmer liet overlopen het moment dat een kraker een politieman belaagde met een baksteen, toen hij een parkeerboete aan het uitschrijven was in de straat. Een verhaal met veel wijzende vingers dus, want was de aanleiding een politiek spelletje, of bewoners die daadwerkelijk een smet vormen voor de stad?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.