Film verbind Duitsers met vluchtelingen tijdens die Lange Nacht des Menschenrechtenfilms

Al sinds 1998 wordt om het jaar die Lange Nacht des Menschenrechtenfilms georganiseerd in Berlijn. Op deze avond wil Amnesty International door middel van film het publiek meer bewust maken van de rechten van de mens. Waar dit voorgaande jaren een ver-van-je-bed-show was, brengt de vluchtelingenproblematiek het onderwerp dit jaar dicht bij huis.

Hans Kaul, Sonja Elena Schroeder, Luise Rist en Thomas Kirchberg zijn met hun film morgenland winnaars in de categorie amateur. ‘We zijn eigenlijk theatermakers’, legt Kaul uit terwijl de bioscoopzaal zich begint te vullen met mensen.’ We hebben altijd al met vluchtelingen gewerkt, en we keken naar een nieuwe vorm om hun verhalen in te vertellen’. Het resultaat mag er volgens Knut Elsterman, filmcriticus en presentator van de avond, zeker zijn: ’Het is een zeer experimentele film geworden. En wel één die zich focust op de potentie van de vluchtelingen, in plaats van de problemen die hun komst veroorzaken.’

Wanneer de lichten dimmen valt er doodse stilte in de zaal. De film is een collage aan verhalen van verschillende vluchtelingen. De hoofdpersoon is Koerdisch. Hij wil graag de het verhaal van de vluchtelingen opschrijven maar stelt dat hij niet over hun geschiedenis kan vertellen tenzij hij weet waar zij heengaan. Hij kijkt verloren naar zijn typemachine terwijl de asielzoekers hun leven en hun toekomstdromen laten zien.

Het leven van de vluchtelingen in de film is voorgoed verandert. ‘Het verhaal speelt zich in Göttingen af, de plaatselijke politiek daar heeft de film opgepakt en zet zich nu actief in voor deze jongeren.’, laat Kaul weten. Maar wat betekent een film als deze voor de mensenrechten van asielzoekers in Duitsland? Je hoort het in de reportage hieronder:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.