Help mijn boer heeft geen opvolger!

Boerenbedrijven kunnen over tien jaar wellicht in veel minder aantallen voorkomen. Ruim 15.000 boerderijen zullen verdwijnen, of wordt de bedrijfsopvolging op een andere manier opgelost. 

Op 21 november 2016 bracht het Centraal Bureau voor de Statistiek cijfers naar buiten over de boerenbedrijven in Nederland. Uit die cijfers bleek dat veel boeren straks voor een groot probleem staan. Er zijn namelijk te weinig opvolgers beschikbaar. Van de ruim 55.000 landbouwbedrijven in 2016, had 25.000 een bedrijfshoofd ouder dan 55 jaar. Van dat getal heeft 10.000 een bedrijfsopvolger. Ruim 15.000 hebben dat niet.

Bij de melkveebedrijven is de kans op bedrijfsovername zeer groot. Dit geldt overigens ook voor de geitenbedrijven. Voor 53 procent van de geitenbedrijven is er een bedrijfsopvolger. Waar er minder interesse is, voor een bedrijfsovername, is bij de schapen-bedrijven en pot- en perkplanten-bedrijven.

Boer Ben Verkleij ondervindt dit probleem ook. Hij is namelijk Boer vader van, jawel, vijf dochters. Geen van de meiden hebben de intentie om het bedrijf over te nemen. Het zijn namelijk allemaal stedelingen geworden. Aan het idee dat de naam ‘Verkleij’ zeer waarschijnlijk zal verdwijnen is Ben wel gewend geraakt. “Dat krijg je met vijf dochters hé!”

Boerderij Verkleij is al ruim 100 jaar in de familie. Het werd gekocht door de opa van Ben in 1914. Dat waren lastige tijden vanwege de uitbraak van de oorlog. Toen opa Verkleij als 24-jarig ventje moest dienen in het leger, heeft Ben’s oma de boerderij ruim twee jaar zelf gerund.

Ben heeft een aantal opties om te overwegen voor een overname in de toekomst. De meest voor de hand liggende optie is dat het bedrijf in zijn geheel wordt overgenomen door een bedrijfsopvolger. Als dat dan niet een van je kinderen is, kan het neefje of buurjongen zijn. Een tweede optie is langzaam te stoppen met het bedrijf en te stoppen met koeien melken. Hij kan dan jongvee van andere boeren overnemen en misschien wat land afstoten. Een laatste optie voor Ben is zijn land en bedrijfsgebouwen verkopen of verhuren aan andere boeren.

Benieuwd naar het hele interview met boer Ben? Beluister het hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.