Hoge Nood voor openbaire toiletten

 

Ooit wel eens tegen een boom staan plassen of moeten hurken in een steegje? Verschillende stichtingen vinden dat daar een einde aan moet komen in Nederland en zijn daarom een petitie gestart voor meer openbare toiletten.

De aanjager van het initiatief is de Maag Lever Darm stichting. De stichting is deze petitie voornamelijk gestart voor ouderen of mensen met een ziekte aan de darmen. Deze groepen moeten op onverwachte momenten plots naar de wc en kunnen dit dan niet ophouden. Door het tekort aan openbare toiletten zitten zij soms letterlijk in de shit. Een kleine oplossing is de app HogeNood. Op de app kunnen winkels en restaurants hun wc beschikbaar stellen voor publiek. Er zijn alleen nog veel te weinig ondernemers die zich inschrijven bij de app. Simpelweg omdat die nog niet bekend genoeg is.

Ik sprak hier afgelopen week Kris De Prins over. Hij heeft de ziekte van Crohn en schreef een boek over de dagelijkse problemen waar hij tegenaan loopt. In de radioshow van afgelopen vrijdag praat ik met hem over deze problemen. Ook praat ik met Werner Tolsma van de Maag Lever Darm stichting over de app en ga ik deze zelf testen. (item op 27:16)

Maar hoe ernstig is het dan eigenlijk gesteld in Nederland? Van alle gemeenten komt Amsterdam er als beste uit. Hier is 1 openbaar toilet beschikbaar per 2942 inwoners. In Zwolle moeten bijna 14-duizend inwoners samen doen met 1 openbaar toilet. De gemeente Zwolle reageerde al tegen de Stentor: “Zwolle heeft de ambitie om een aantrekkelijke binnenstad te hebben. Dan hoort dit erbij”, zegt fractievoorzitter Sonia Paauw van D66.  Ze wil weten of de gemeente vindt dat zij de verantwoordelijkheid moet dragen voor het toiletten probleem. “Het kan ook zijn dat de toiletten onvoldoende bekend zijn bij het publiek. Je kan dus verschillende dingen doen.”

screen-shot-2017-02-01-at-19-00-43 screen-shot-2017-02-01-at-19-00-50

Maar wat is dan de oplossing voor het tekort aan openbare toiletten? Misschien kunnen we een voorbeeld nemen aan de landen om ons heen. In Schotland en Duitsland heeft elke middelgrote plaats wel fatsoenlijke openbare toiletten. In Frankrijk bouwen ze zelfs openbare toiletten van Europees subsidiegeld. Het beste is misschien als Nederland een voorbeeld neemt aan Engeland, Nieuw-Zeeland of Australië. Hier zijn het aantal wc’s per inwoner wettelijk vastgelegd. In Engeland is dit aantal bijvoorbeeld 1200, aanzienlijk beter dan Nederland.

Volgens Tolsma hoeft het niet per se wettelijk vastgelegd te worden. “Elk bedrijf in Nederland heeft wel een wc. Als zo veel mogelijk ondernemers deze beschikbaar stellen voor mensen met hoge nood is het probleem al opgelost. getekend. Goede voorbeelden hier van zijn bijvoorbeeld al de Albert Heijn en de Jumbo waar je altijd gratis naar het toilet mag. Bij de Aldi werd alleen enige tijd geleden nog een vrouw weggestuurd ondanks haar darmproblemen.

Helemaal in de steek gelaten worden mensen met een darmaandoening ook weer niet. Er bestaat een zogeheten ‘medische toiletpas’. Hier staat letterlijk op de persoon door een medische aandoening spontaan naar de toilet kan moeten en of ze toegang mogen tot een toilet. Toch wordt 1 van de 5 mensen patiënten nog geweigerd als ze een openbaar toilet nodig hebben.

Door de nationale aandacht die het probleem op dit moment krijgt is Tolsma ervan overtuigd dat het probleem snel opgelost gaat worden. “De petitie is ondertussen bijna 19-duizend keer getekend en de app krijgt veel aanmeldingen erbij. Nu de gemeentes ook geld vrijmaken om in de steden meer openbare toiletten te plaatsen, ben ik er heilig van overtuigd dat het goed komt.”

Wil je ook de petitie tekenen, een openbare toilet aanmelden of meer verhalen lezen van mensen met acute wc-problemen kijk dan op www.waarkaniknaardewc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.