Ook in andere Duitse steden grote armoede

BERLIJN – De Duitse hoofdstad kent meer dan 20.000 daklozen en een kwart van de inwoners leven van een inkomen onder de 870 euro per maand. Volgens experts is de kloof tussen arm en rijk groot. Zij maken zich zorgen, want ook in andere Europese steden heerst er grote armoede.

Bron: Duitslandnieuws.nl

Duitsers hebben een gemiddeld jaarinkomen van ongeveer 34.000 euro en zijn bijna net zo rijk als Nederland (36.000 euro). Sommige Europese landen kijken daarom een tikkie jaloers naar het rijke land. Armoede lijkt dus niet aanwezig te zijn. Maar schijn bedriegt: in werkelijkheid is armoede in Duitse steden een groot thema.

Nog meer armoede dan in Berlijn
Leipzig, Keulen, Duisburg, Dortmund en Bremerhaven: het zijn stuk voor stuk steden die nóg meer armen tellen dan Berlijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Keulen. Daar moet minstens 30% van de inwoners het doen met een inkomen onder de 870 euro per maand.

Dakloze brengt de nacht door in een Berlijns bushokje

Grote zorgen
Niet alleen kerkelijke organisaties, zoals de Kältehilfe van organisatie GEBEWO in Berlijn, proberen de daklozen te helpen, maar ook economen en sociologen maken zich zorgen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) ziet het als een groot probleem en denkt dat de armoede steeds meer toe gaat nemen de komende jaren.

‘Overheid moet meer ingrijpen’
Om de groeiende armoede te bestrijden, moet volgens velen de overheid meer ingrijpen. Zij vinden dat er beter onderwijs moet komen in achterstandswijken, het minimumloon van 9,00 per uur moet worden ingesteld en er moet meer goedkope woonruimte komen. Volgens hen moet er een lastenverlichting komen voor de laagste inkomens.

Volgens deze laagverdieners wordt er door de overheid te weinig aan gedaan en daarom is en blijft de onvrede onder hen groot.

 

Één van die organisaties die daklozen helpt, is de Kältehilfe van GEBEWO. Tijdens de wintermaanden kunnen daklozen terecht voor een warme maaltijd en een slaapplek in een nachtcafé. Verslaggeefster Annelies Rijnbeek sprak met Robert Veltman van de Kältehilfe-organisatie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.