”We mogen daklozen niet verwaarlozen!”

Terwijl het aantal daklozen in de grote steden blijft stijgen, sluiten daklozenopvangen steeds vaker hun deuren. Een groot probleem in Nederland, vindt ChristenUnie-raadslid Maarten van Ooijen. Volgens hem moet je het probleem bij de wortel aanpakken. ‘’Zorg voor dak- en thuislozen is duur, maar dat is geen excuus om hen te verwaarlozen.’’

Een dakloze is iemand die niet over een eigen woongelegenheid beschikt, die niet de middelen heeft om daar op eigen kracht voor te zorgen en daardoor geen verblijfplaats heeft of tijdelijk in een tehuis verblijft, in afwachting dat hem een geen woongelegenheid ter beschikking wordt gesteld, aldus de VVSG. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat op dit moment ruim 12.500 jongeren onder de 30 jaar op straat leven. Een jaar geleden waren dat er nog 8000. Ook Van Ooijen ziet het aantal daklozen in Utrecht daadwerkelijk omhoog gaan.

Van Ooijen ontkent ook niet dat er fors bezuinigd wordt op daklozenopvangen in Nederland. ‘’Subsidies worden inderdaad vaker ingetrokken als er bezuinigd moet worden. Gemeente Utrecht heeft onder andere geprobeerd om bepaalde voorzieningen voor dak- en thuislozen samen te voegen. Daar geeft de gemeente dus ook minder geld voor. Zorg is gewoon enorm duur, maar dat is zeker geen excuus om daklozen te verwaarlozen’’, aldus Van Ooijen.

Toch ziet Van Ooijen de toekomst wel zonnig in. ‘’We moeten realistisch zijn en iedereen de zorg geven die zo hard nodig is en waar zij recht op hebben. Zonder professionals kunnen zij geen eigen leven leiden. Er moet genoeg zorg beschikbaar zijn en dat betekent dat soms ook dat de portemonnee getrokken moet worden.’’

Wat doe jij als je een dakloze tegenkomt? Geef je iets? Groet je vriendelijk? Volgens Richard van Rijn (32), hoofd distributie van het Straatnieuws Utrecht, zien nog veel te veel mensen dak- en thuislozen als paria’s. “Wij willen een beter beeld geven hoe daklozen leven”, zegt Richard.
Daarom heeft hij een app bedacht. “Een audiotour die je kan downloaden of op je computer kan afluisteren”, zegt Richard. De app werkt precies hetzelfde als een audiotour in een museum, maar dan leidt de tour je door het centrum van Utrecht naar dakloze ‘hotspots’, zodat je bijna letterlijk de stad ziet door de ogen van een dakloze.

Bron: YouTube/NOS op 3.

In de eerste uitzending van CampusTalk seizoen Lente 2016/2017 kun je zien hoe het belangrijk het is dat onder andere het Ubuntuhuis in Utrecht blijft bestaan.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.