Concurrentie in de startblokken

Met de Nederlandse Kampioenschappen in Utrecht in het vooruitzicht, trainen jonge atleten zoals Daan Lubberdink en Femke Bol dagelijks voor de snelste tijden. Alles met maar een doel: een podiumplaats binnenslepen.

Nieuwe talenten
Zeker voor de nieuwkomers is het knokken voor de winst. Zij rennen deze zomer als junioren mee op het NK senioren. Toch lijkt de concurrentiestrijd onder de atleten niet zo sterk aanwezig te zijn. “Ik zie ze niet altijd als concurrenten. We trainen vaak samen, omdat we bijvoorbeeld worden uitgenodigd op trainingsdagen,” vertelt Daan. “Het zijn eerder vrienden dan concurrenten.” Dat betekent overigens niet dat ze niet allemaal knokken voor de winst. “Tijdens de wedstrijd willen we natuurlijk allemaal die podiumplaats, dus ja, dan gaat iedereen er wel echt voor.”

“Je bent elk jaar ook met dezelfde bezig met de titel,” legt Daan uit. “Dit jaar zijn er weer een paar mensen bijgekomen. Zij hebben dan opeens een hele grote stap gemaakt.” Hetzelfde overkwam Daan afgelopen winterseizoen zelf.

Internationaal
Zowel Daan als Femke hebben al verschillende internationale wedstrijden in hun benen zitten. Ze kijken allebei met veel plezier terug op het de Olympische Spelen voor jongeren. “Je sliep een week lang samen in een Olympisch dorp,” blikt Femke terug. “Er waren allerlei verschillende sporters, bijvoorbeeld ook judo en zwemmen.” Ook Daan kan het zich nog goed herinneren. “Je werd met een busje naar het stadion gebracht, dat was wel heel vet. Als dit een voorproefje is van hoe het over een paar jaar echt zal zijn, dan heb ik wel heel veel zit in de toekomst!”

Utrecht
Aankomende zomer zullen de jonge sporters eerst nog moeten knokken op de Utrechtse atletiekbaan. Topatleten zoals Daphne Schippers, voor wie het NK een thuiswedstrijd is, zullen ook deelnemen. Met oud-atleet Eric Roeske bespraken we in de uitzending de kansen van Daan en Femke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.