De Hardebollenstraat door de jaren heen

De Hardebollenstraat. Misschien wel de bekendste straat van Utrecht. In het straatje tussen de Voor- en de Breedstraat is de laatste jaren veel veranderd. De zeventien peeskamers hebben tegenwoordig plaatsgemaakt voor creatievelingen en ondernemers.

De Hardebollenstraat kreeg in het jaar 1231 zijn naam. De straat werd vernoemd naar de familie Hardebol die een belangrijke positie hadden in de stad. Later werd de straat, door zijn toepassingen,  in de volksmond Hardeballenstraat genoemd. De ramen in de straat boden namelijk zicht op prostituees. De zeventien peeskamers in de 50 meter lange straat waren een begrip voor iedere Utrechter. Maar in 2013 kreeg de gemeente lucht van mensenhandel en slecht toezicht in de straat. Voor 5,8 miljoen euro kocht de gemeente de prostitutievoorzieningen op. Het leek erop dat de raamprostitutie weer terug zou keren maar mede door protest van de bewoners is dat plan niet doorgegaan. De peeskamers werden gesloten en de straat werd leeggehaald.

Na het weghalen van de prostitutie uit de Hardebollenstraat werden de kamers tijdelijk antikraak verhuurd. Door de centrale ligging van de straat ontstond er een ware run op de panden. Creatievelingen en ondernemers zagen hun kans schoon om hun droom waar te maken in het centrum van Utrecht. Zo zit Sus Goudsmid er nog steeds en hebben verschillende pop-up galerieën hun kunst kunnen laten zien aan de bezoekers van de Hardebollenstraat. De omwonenden waren te spreken over deze tijdelijke invulling van de straat.

Maar de gemeente heeft nu iets anders voor ogen en daar zijn niet alle omwonenden even blij mee.  De Hardebollenstraat gaat ruimte bieden aan lichte horecagelegenheden. Hiermee worden bijvoorbeeld koffiebars of lunchrooms bedoeld. Door het wijzigen van het bestemmingsplan is de terugkomst van raamprostitutie in de Hardebollenstraat voorgoed uitgesloten. Van prostitutie tot goudsmeden en koffiebars. De Hardebollenstraat heeft al veel aan zich voorbij zien komen. Maar de vraag is natuurlijk of het hierbij zal blijven.

Meer weten over de reacties op de komst van meer horecagelegenheden in Utrecht? Kijk dan naar uitzending nummer 5 van RTV redactie Lente op de website!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.