De mislukte verhalen van medische keuringen

Haast nooit wordt een speler medisch afgekeurd bij een voetbalclub. Haast nooit, maar de verhalen bestaan dus wel van spelers waarbij de transfer is afgeketst omdat er bijvoorbeeld complicaties werden ontdekt.

Zo wilde Leroy Fer in 2015 de transfer maken van het uit de Premier League gedegradeerde Queens Park Rangers naar Sunderland, dat destijds onder leiding stond van Dick Advocaat. Een handtekening kwam echter nooit onder het contract te staan omdat de international niet door de medische keuring kwam. En dat was niet voor de eerste keer voor de 27-jarige middenvelder.

Leroys gedachten zullen ongetwijfeld zijn teruggeschoten naar 2013, toen hij de transfer wilde maken van FC Twente naar Everton. Maar de gedroomde transfer strandde omdat de ‘The Toffees’ vocht in de knie van de Zoetermeerder ontdekte. Hierdoor stelde de club uit Liverpool vervolgens nieuwe eisen in het contract en annuleerde FC Twente uiteindelijk de transfer.

Net als Leroy Fer zal ook Wilfried Kanon met weinig plezier terugkijken naar zijn medische keuringen. Twee seizoenen geleden wilde hij de overstap maken van ADO Den Haag naar het Franse Lille. De transfer van de Ivoriaan was op een haar na rond, toch mocht Kanon weer een enkeltje boeken naar de Hofstad. De Fransen bedachten zich namelijk, de knieën van Kanon leken in hun ogen te kwetsbaar.

Edwin Goedhart is sportarts bij de KNVB. In zijn lange carrière heeft hij veel spelers gezien en medisch gekeurd. Hij vertelt dat de belangen een onderdeel uitmaken van in hoeverre een medische keuring serieus wordt uitgevoerd. ‘’Bij clubs uit de Premier League kan een medische keuring soms wel twee dagen duren. Een club investeert veel geld en wilt daarom zeker weten of een speler topfit is’’, aldus Goedhart.

Opvallend genoeg heeft de sportarts zelden een speler afgekeurd. ‘’In mijn hele carrière, heb ik pas één speler medisch afgekeurd. Het komt weinig voor dat een speler niet door de keuring komt’’. En dat is niet verwonderlijk als je nagaat dat een topsporter gewoon topfit moet zijn.

Wilt u het item over medische keuringen terugkijken?
Kijk dan op deze link: http://campusblog.nl/campustalk-uitzendingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.