‘Deze regeling gaat de problemen niet oplossen’

Door een wetswijziging van Minister Blok kunnen woningen onder de 40 vierkante meter sinds begin dit jaar verhuurd worden in de vrije sector. Dit betekent dat deze relatief kleine woningen duurder kunnen worden dan de sociale huurgrens van €710 per maand. Deze hogere huurprijs zou het aantrekkelijker moeten maken voor investeerders om woningen te realiseren in het middensegment van de woningmarkt.

Er wordt te weinig geïnvesteerd in de middel dure huurwoningen. Dat is het uitgangspunt van deze wetswijziging. Door Utrecht aantrekkelijker te maken voor investeerders wil Minister Blok dit gat in de markt gaan aanpakken. Volgens het Ministerie van Binnenlandse zaken hoeft dit niet te betekenen dat de prijzen enorm gaan stijgen. Gemeenten zijn namelijk nog steeds verantwoordelijk en heeft de mogelijkheid om voorwaarden de stellen aan investeerders.

Woningcorporaties zijn gericht op sociale huurwoningen en moeten met hun huurprijzen onder de €710 euro per maand blijven. Op het eerste gezicht hebben zij weinig te maken met de wetswijziging. Toch heeft Reijnder Jan Spits, manager Volkshuisvesting bij woningcorporatie Portaal in Utrecht, zijn bedenkingen bij de wijziging. “Wij denken niet dat het de doorstroom zal bevorderen. Iemand die nu op 70 vierkante meter woont en €650 euro betaalt, gaat natuurlijk nooit meer dan €710 euro betalen voor 40 vierkante meter. Daarnaast zorgt het voor een prijsopdrijvend effect. Voor de wetswijziging was dit al het geval en dat wordt nu alleen maar sterker. Je ziet dat een vrije sector woning in Utrecht pas begint bij €1100 euro.”

Toch zijn er wel degelijk ontwikkelingen die woningcorporaties problemen zouden kunnen geven. “We maken Utrecht aantrekkelijker door deze regeling. Maar dat betekent ook dat er een grotere concurrentie zal plaatsvinden op de toch al schaarse locaties voor nieuwbouw. Wij hebben de gemeente anderhalve maand geleden gevraagd om hierop te letten en met ons samen te werken. Het gesprek is op gang, maar ze zouden misschien wel meer voor ons kunnen doen. De woningcorporaties zitten natuurlijk niet te wachten op nóg meer commerciële partijen. Deze regeling gaat de problemen echt niet oplossen.”

Opleveringsfeestje met wethouder Jansen van een nieuwbouwproject van Portaal in Leidsche Rijn. Dit soort foto’s hoopt Portaal in de toekomst nog veel te kunnen maken. Fotograaf Winand Stut

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.