Een eigen plekje voor Turkse ouderen in Dordrecht

Ouders of grootouders naar een verpleeghuis brengen is voor velen moslims in Nederland geen normale zaak. Bejaardentehuizen blijven een no-gozone voor moslims. Toch komen steeds meer grote steden met islamitische afdelingen in het verpleeghuis. In Dordrecht biedt Zorggroep Crabbehoff Turkse ouderen een eigen plekje.

‘’We proberen de ouderen hier echt op hun gerust te stellen. Vooral als je aan dementie lijdt, is dit natuurlijk fijn. Op deze afdeling werken voor het merendeel Turkse verpleegsters, wordt er Turks gekookt en komt er soms een Imam langs om met hen over het geloof te praten’’, zegt Anja van Kampen, coordinator zorggroep Crabbehoff.

Aan het Henri Polakhof staan een rij groepswoningen voor mensen met dementie. Een van de woningen, de Plantaan, is speciaal ingericht voor Turkse ouderen. Hier voelen zij zich thuis, omdat ze het gevoel van saamhorigheid ervaren. De gemeenschappelijke ruimte is mediterraans ingericht en hier en daar kom je het ‘blauwe oog’ tegen. Een bekend symbool binnen de Turkse cultuur. Het staat voor bescherming.

Op dit moment bestaat de groep uit zeven ouderen. Dit komt, volgens Anja, niet alleen door het taboe. ‘’Het is en blijft kleinschalig wonen. De groepen zijn nou eenmaal klein bij dit concept. Al duurde het wel lang tot deze afdeling ‘vol zat met zeven mensen.’’ Dat er nu pas vraag is naar een plekje op deze afdeling, is verklaarbaar. ‘’Wij denken dat dit komt door het ontmoetingscentrum. Daar wordt informatie gegeven en de drempel is nu lager. Toch blijft de stap voor Turkse mensen om iemand in een verpleeghuis te laten verblijven nog steeds erg groot.’’

In verpleeghuis Sefkat, in Boxtel, is er ook een aparte islamitische zorgafdeling. In ‘Als je ouders gaan vergeten’, een docu van de Moslim Omroep, vertelt Zakia over de keuzes die zij gemaakt heeft. Zorgverleners en deskundigen praten over de mogelijkheden die er zijn en wat er allemaal bij komt kijken als je vader of moeder dement wordt. Zij vertellen dat een keuze voor een verpleeghuis de beste kan zijn. Daar worden je vader of moeder liefdevol verzorgd, in een omgeving waar het voelt als thuis; veilig en vertrouwd.

Verslaggevers Nisrine Sahla en Asli Kosker gingen langs in het activiteitencentrum Attifa in Kanaleneiland, Utrecht. Attifa is druk bezig met de plannen om een ‘zorghotel’ op te zetten. Zie hier meer over in de tweede uitzending van CampusTalk Lente 2016/2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.