Eén op de twee Nederlanders is vrijwilliger

Van alle Nederlanders die vijftien jaar of ouder zijn heeft ongeveer de helft zich ten minste één keer ingezet als vrijwilliger. De meeste vrijwilligers zetten zich daarbij actief in voor sportverenigingen zoals voetbalclubs.

Sommige voetbalclubs leggen min of meer druk op hun leden om zich ‘vrijwillig’ in te zetten voor de club. Dit doen zij middels een extra contributie, die verplicht betaald moet worden zodra het lid zich niet inzet voor de club. Als het lid zich wel inzet voor de club hoeft de extra contributie niet betaald te worden. Hierdoor zetten steeds meer jongeren zich ook in als vrijwilliger dan voorheen.

Opvallend genoeg zetten vooral hoger opgeleiden zich actiever in als vrijwilliger. Bij de laagst opgeleiden zet ongeveer éénderde zich in als vrijwilliger, terwijl dat bij de hoogst opgeleiden dat tweederde is. Het aantal aanmeldingen tussen mannen en vrouwen verschilt niet.

Nel van Dijk is één van die miljoenen vrijwilligers die zich inzet voor een sportclub. Zij doet dan al meer dan dertig jaar voor Sporting 70’ in Utrecht. Ze opent de club, smeert broodjes, doet de was, zet koffie, boent de tafels schoon en ga zo maar door.

Bestuursvoorzitter Rick Hendriks weet dan ook als geen ander hoe onmisbaar Nel voor de club is. ‘’Nel doet ontzettend veel voor ons en daar zijn wij haar ontzettend dankbaar voor. Ik kan mij geen Sporting 70’ meer voorstellen zonder Nel’’.

Buiten het feit dat het functioneel is om je als vrijwilliger in te zetten heeft het ook een sociale functie. ‘’Nel voelt voor mij aan als tweede moeder. Zij weet min of meer hoe mijn leven er uitziet en dan praten wij daar wel eens over en andersom. Nel helpt ons, maar als er thuis iets bij haar aan de hand is helpen wij haar uiteraard ook’’, aldus Hendriks.

Bent u nog geen vrijwilliger en wilt u vanaf nu wel inzetten? Neem dan contact op met de club waar u vrijwilliger wil worden.

Wilt u de uitzending over vrijwilliger Nel terugkijken?
Klik dan op deze link: http://campusblog.nl/campustalk-uitzendingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.