Milieu Centraal: mensen vinden ratten vaak eng en vies

Een mogelijk rattenparadijs in Utrecht, De Partij voor de Dieren is er een groot voorstander van. Een andere Utrechtse organisatie, Milieu Centraal vindt het ook een goed idee. Milieu Centraal is een voorlichtingsorganisatie dat consumenten tips en adviezen geeft gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over energie en milieu in het dagelijks leven.

Volgens Lara Peters, communicatieadviseur bij Milieu Centraal kunnen ratten tot een plaag uitgroeien en ziektes verspreiden. Peters vindt het afvangen van ratten dus een goed idee. Milieu Centraal denkt dat een rattenparadijs de populatie in Utrecht kan doen afnemen, mits er ook aan preventie wordt gedaan. ‘’Het moet wel door een professionele bestrijder gedaan worden, en er moet gelijktijdig ingezet worden op preventie. Bijvoorbeeld door voorlichting te geven over eendjes voeren in het park.’’

Waarom er het laatste jaar meer zwarte ratten zijn bijgekomen in Utrecht, dat blijft volgens Peters nog onduidelijk. ‘’Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) vermoedt dat het aanbod aan voedsel, schuilgelegenheid en warmte een rol speelt.’’

Milieu Centraal stelt dat de grootste overlast door ratten in een paar problemen zit:
• Ernstige gezondheidsproblemen: Ratten kunnen ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Weil. Ze kunnen ook verspreiders zijn van besmettelijke dierziekten bij de (grote) landbouwhuisdieren, zoals varkenspest en mond- en klauwzeer.
• Verder kunnen knaagdieren ook schade aanbrengen aan gebouwen en inrichtingen, met als gevolg brand of andere knaagschade aan bijvoorbeeld landbouwbedrijven, winkelgebieden, de overslag in havengebieden of rioleringsstelsels.
• Producten kunnen door knaagdieren besmet worden, zoals besmetting met bacteriën als Salmonella en Campylobacter, of aangetast worden waardoor de producten aan waardevermindering onderhevig zijn.
• Mensen vinden ratten vaak eng en vies. Om te voorkomen dat mensen zelf in de weer gaan met gif, wat tot grote milieubelasting en resistentie kan leiden, is het beter om de ratten professioneel (effectiever) aan te pakken.

Wil je meer weten over een mogelijk rattenparadijs? Kijk dan naar het seizoen Lente 2017-2018 uitzending 10 op http://campusblog.nl/campustalk-uitzendingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.