Nieuwe bestemmingen voor een eeuwenoud pand

De geschiedenis van een eeuwenoud pand ontdekken door een vituele tour of het creëren van een hippe wijnbar in een oud kerkgebouw. Zomaar een voorbeeld van nieuwe technieken die monumenteneigenaren toepassen om met de tijd mee te gaan en zo een nieuwe bestemming te geven aan hun monument.

Muntgebouw
Zo ook het Muntgebouw in Utrecht. Volgens eigenaar Pieter Aalbers wordt er op het moment geëxperimenteerd met virtual reality. In het Rijksmonument aan de Leidseweg is onlangs een Escaperoom met een virtual reality systeem geopend. In deze escaperoom kan men door het meer dan 100 jaar oude pand lopen, en ga je terug in de tijd. In onderstaande filmpje wordt de rage onder escaperooms in oude monumentengebouwen uitgelicht.


Bron: De Erfgoedstem

Haalbaarheidsonderzoek
Voor een monumenteneigenaar op zoek gaat naar een nieuwe bestemming, is het belangrijk van tevoren een haalbaarheidsonderzoek te doen. Op die manier wordt duidelijk welke bestemming het best bij een gebouw past.

Nederland heeft in totaal bijna 62.000 rijksmonumenten. Nieuwe bestemmingen geven aan deze gebouwen gebeurt de laatste tijd steeds vaker. Veel monumenten staan leeg door bijvoorbeeld de afname in bevolkingsgroei, online winkelen en de ontkerkelijking. Door het laatstgenoemde staan vooral veel religieuze monumenten leeg, zoals kerken en kloosters. Hier kunt u zien hoe eigenaar van een klooster in Amersfoort, een nieuwe bestemming voor zijn eeuwenoude pand heeft kunnen vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.