Ouders komen samen in actie tegen rubber korrels

Door: Jordi Wolf

Er is al maanden een discussie over de rubber kunstgraskorrels. In de uitzending van Zembla kwam naar voren dat de korrels kankerverwekkende stoffen bevatten. Volgens het RIVM zijn de korrels niet gevaarlijk omdat ze binnen de Europese normen vallen. Later bewijst onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) het tegenovergestelde. Ouders maken zich zorgen en willen dat er niet meer gevoetbald wordt op de rubber korrels.

 Voor de ouders van de petitie ‘’Kom van dat gras af’’ begon het allemaal in Friesland. Vaders startte de petitie na het zien van de uitzending van Zembla. Steeds meer ouders sluiten zich momenteel bij de groep aan. Ouders voelen zich ongehoord en weten niet waar ze terecht kunnen. Doordat er geen eenzijdige uitslag is willen de meeste gemeenten de rubber kunstgrasvelden niet vervangen. Voor de ouders van de petitie een onbegrijpelijke reactie.

Op dit moment is het niet zo dat kinderen of ouders zelf kunnen aangeven of ze op rubber korrels voetballen. Wanneer een team weigert te spelen, krijgt het team een boete. Bij een tweede keer wordt het team zelfs uit de competitie gezet. Voor Siuli Tan een reden om in actie te komen. ‘’Clubs staan momenteel met de rug tegen de muur. Veel clubs willen van de korrels af maar missen de financiële middelen’’.

Tan is moeder van een zoontje van 8 jaar. Ze laat haar zoontje niet meer op het rubber kunstgras spelen. ‘’We hebben hem de uitzending van Zembla laten bekijken. Ik heb mijn zoontje geprobeerd uit te leggen dat het gevaarlijk voor hem is. Het is niet makkelijk maar hij begrijpt dat het beter is om er niet op te spelen’’, aldus Tan.

Tan beweert dat het rapport van het RIVM nergens op slaat. Volgens haar houdt het onderzoek onvoldoende rekening met de gevolgen voor kinderen. ‘’Op dit moment spelen we verder tot we zeker weten dat de korrels gevaarlijk zijn. Volgens mij moeten we dat andersom doen. Laten we stoppen met het voetballen op rubber korrels totdat we zeker weten dat het veilig is’’.

Volgens Tan komen de ouders bij elkaar zodat hun stem gehoord wordt. De moeder hoopt dat binnen vijf jaar alle korrels van de velden verwijderd zijn. ‘’Ik begrijp dat dit niet van de ene op de andere dag is gebeurd, maar dat moet het doel zijn. Tot die tijd moeten we het voorzorgbeginsel accepteren’’.

Wanneer ouders zicht zorgen maken en met andere ouders willen praten kunnen ze altijd terecht op de Facebook pagina van ‘’Kom van dat gras af’’. Voor onze uitzending over het kunstgras kunt u hieronder op de link klikken.

Bekijk hier het item over kunstgraskorrels in de uitzending CampusTalk Lente 2016-2017 uitzending 3

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.