RID pleit voor betere samenwerking tussen instanties

Volgens het Regionaal Instituut Dyslexie (RID) heeft ongeveer 8 procent van de kinderen op de basisschool een vorm van dyslexie. Maar op de middelbare school ligt dit percentage kinderen met dyslexie veel hoger. Volgens het RID kan dit voorkomen worden door betere samenwerking tussen de gemeenten, scholen en instanties zoals het RID.

 

Orthopedagoog en vestigingsmanager Lysanne Slot van het RID in Amersfoort geeft aan dat het percentage kinderen met dyslexie op het voortgezet onderwijs, maar ook op het mbo en hbo in sommige klassen zelfs rond de 20 procent ligt. “Als het goed is worden zoveel mogelijk gevallen van dyslexie vastgesteld op de basisschool en dan zou er daarna niet meer gevallen bij moeten komen. Maar dat gebeurt dus toch”, aldus Slot.

Slot denkt dat dit komt doordat je allerlei faciliteiten krijgt op de middelbare school en als je gaat studeren. Zo kan je bijvoorbeeld geld van je studie terugvragen als je studievertraging hebt opgelopen.

Sylvia krijgt les op het RID. Foto: Pieter Niesing

“De vraag is hoe komen ze aan al die dyslexieverklaringen? Dat is wel iets wat nu moet worden uitgezocht” zegt Slot. Zo hebben veel mensen een dyslexieverklaring terwijl die nog nooit zijn getest. Het programma RamBam heeft in een uitzending ook geprobeerd om een verklaring te krijgen en dat ging volgens Slot veel te gemakkelijk. Klik hier voor de aflevering van RamBam. “Er moet dus kritisch gekeken worden naar de verklaringen die al zijn afgegeven. Maar ook denk ik dat het in de toekomst voorkomen zou kunnen worden om te kijken wie nou allemaal zo’n verklaring mag afgeven”, aldus Slot.

 

Het RID pleit daarom ook om ervoor te zorgen dat gemeenten eisen stellen aan het verkrijgen van een dyslexieverklaring. Zo moeten de instanties, die verklaringen af mogen geven, aangesloten zijn bij het kwaliteitsinstituut voor dyslexie. “Voor nu is deze regeling alleen van toepassing bij kinderen die nog op de basisschool zitten en nog niet elke gemeente stelt deze eis. Het zou goed zijn als ook de middelbare scholen dezelfde regeling hebben als die van de basisschool”, aldus Slot.

Bekijk deze korte animatie hieronder om te zien wat dyslexie nou ook alweer is.

Bekijk hier het item over dyslexie in de uitzending CampusTalk 05 Lente 2016-2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.