‘Straight-friendly’ gay feesten bij Stichting PANN

Veel LHBT-jongeren komen niet meer naar gay bars. Of het nou komt door het gemak van dating apps of door de vele vooroordelen en stereotypes die aan gay bars verbonden zijn, de homohoreca heeft het moeilijk. Stichting PANN zorgt in ieder geval voor een alternatief voor deze jongeren.

Stichting PANN werd opgericht in 1969 door zes Utrechtse studenten die graag een nieuwe gelegenheid wilden creëren voor homoseksuele jongeren om elkaar te ontmoeten. PANN is uitgegroeid tot een organisatie met zo’n 30 feesten per jaar in grote zalen in, maar ook buiten Utrecht. PANN feesten worden nu ook gegeven in verschillende andere steden.

https://twitter.com/StichtingPANN/status/781583808667713537

https://twitter.com/StichtingPANN/status/795728069147459584

https://twitter.com/StichtingPANN/status/805496112262086656

 

PANN benoemt hun feesten als ‘straight-friendly’. Heteroseksuelen zouden ook gewoon een leuke avond moeten hebben op de feesten. En daar hebben ze wel gelijk in. De feesten van PANN lijken net als ieder ander feest, met moderne muziek, grote bezoekersaantallen en gezelligheid. Het enige verschil is dat er vooral homoseksuelen aanwezig zijn.

Een belangrijk kenmerk van de feesten is dan ook laagdrempeligheid. Iedereen moet zich thuis kunnen voelen en zichzelf kunnen zijn bij de feesten. Stereotypes worden vermeden bij de feesten.  De bedoeling is dat LHBT-jongeren gewoon hun heteroseksuele vrienden mee kunnen nemen. Dit is waarschijnlijk waarom de feesten zo populair zijn. Veel LHBT-jongeren bezoeken liever geen gay bars, omdat ze liever niet verbonden willen worden aan de stereotypes van homoseksualiteit. Ook is de vaak hoge gemiddelde leeftijd in gay bars een ontmoediging. PANN is daarentegen juist erg gericht op jongeren van 16 tot 25 jaar. Zo kunnen LHBT-jongeren makkelijker gelijkgezinden ontmoeten, volgens de stichting.

Tot 2015 van Tivoli Oudegracht de thuisbasis voor PANN feesten, totdat deze sloot. Nu is de basis van PANN de Ronda zaal in TivoliVredenburg, met zo’n 1000 bezoekers per maand. In 2011 werd PANN uitgeroepen tot de ‘Beste Gayparty’:

Bekijk hier de agenda van PANN.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.