Weet jij wat je inademt?

Fijnstof, stikstof en ozon. Het zou nog weleens kunnen dat je op dit moment alle drie inademt. Door middel van een app van het Longfonds kom je te weten hoe schoon de lucht is die je nu inademt.

Iedere vier seconden haal je adem, meer dan 20.000 keer per dag. Op veel plekken in Nederland is het niet zo best gesteld met de kwaliteit van de lucht. En dat veroorzaakt en verergert Atsma, COPD en Longkanker, aldus het Longfonds. Niet zo gek dat je dan graag wil weten hoe gezond de lucht is die je inademt. Dat kan! Het Longfonds heeft een app ontwikkeld die je laat zien hoe schoon de lucht is, waar je ook bent.
Je gaat simpelweg naar de site, daar vul je je postcode in (wanneer je op de smartphone zit gaat dit natuurlijk automatisch met GPS). Vervolgens laat de app je zien of de lucht goed, matig, onvoldoende of slecht is. Dit doet de site met actuele informatie van het RIVM. Hier in het centrum van Utrecht is de luchtkwaliteit maar matig. Hoe is deze bij jou?
100% betrouwbaar is de test niet. ‘De app houdt geen rekening met de directe omstandigheden’, vertelt deskundige van het Longfonds Christine Strous; ‘Als hier nu een flinke bus langs komt rijden en uitlaatgassen achterlaat, weet de app dat natuurlijk niet’.

Onlangs kwam het RIVM met een rapport waaruit blijkt dat het steeds beter gaat met de luchtkwaliteit in Utrecht. Er is nog maar één plek waar er te veel stikstofdioxide in de lucht zit. Benieuwd naar waar dit is en wat de gevolgen zijn? Kijk naar onze uitzending van 10 Maart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.