Nasser Zafzafi: stem van aanhoudende protesten in de Rif

Nasser Zafzafi, momenteel een van de meest geobserveerde personen in Marokko. Sinds de aanhoudende protesten van inwoners uit de Rif tegen de regering (naar aanleiding van de dood van de visverkoper Moshin Fikri) is hij aanvoerder van de protestbeweging. Via straatprotesten en YouTube-filmpjes staat hij duidelijk op tegen de regering, voor de inwoners uit de Rif. Hem te spreken krijgen is dan ook niet geheel zonder risico, maar via Facebook, kom je een heel eind. Hier een kort interview met deze aanvoerder. 

Hoe denk je over de National Security? Want ze houden je in de gaten en verbieden je dingen naar buiten te brengen over de protesten.

‘Normaal gesproken is de National Security er om de veiligheid en bescherming van de burgers te garanderen. Maar wat we hier zien, is het tegenovergestelde; de national security heeft een repressieve aanpak van de vreedzame demonstraties. Het is meer een instrument van onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting en het recht om te protesteren tegen onrecht geworden.
Sinds dat we begonnen zijn met protesteren in oktober 2016, houdt de national security elke activist in de gaten, waaronder ikzelf.
Het veiligheidsapparaat in Al Hoceima ontvangt orders om ons lastig te vallen, te provoceren en overal te volgen. Ze zijn op zoek naar een argument om onze protestbeweging te stoppen.’

Hoe is de sfeer in Al Hoceima veranderd sinds oktober?

‘Sinds oktober, toen Moshin Fikri stierf is de sfeer in Al Hoceima veranderd. De boel veranderde met name op het niveau van de protesten en de houding tegen protesten in het algemeen (sinds de grote omwenteling van de Arabische Lente).
Sinds de Arabische Lente zijn er wel meer protesten uit de hand gelopen, maar sinds de dood van Fikri bevatten steeds meer mensen de ernst en gaan ze er volwassener mee om. Nu weten ze hun woede rustig te uiten en zetten ze hun strijd voort zonder angst. Ze veroordelen ook het onrecht, uitgeoefend door de staat met betrekking tot het embargo van de Rif. Ook steeds meer kinderen en jongeren nemen nu deel aan de protesten, omdat ze zich bewust worden van de problemen.’

Interview met Nasser Zafzafi. Bron: Youssef Tassouli

Nasser stelt dus dat zijn beweging graag wil blijven demonstreren voor meer rechten voor de mensen uit het Rifgebergte. Dit willen ze echter wel op een vreedzame manier doen. Alleen geeft Nasser wel aan dat hem de mond gesnoerd wordt door de National Security, maar dat hem dat niet zal laten doen stoppen.
In onderstaande video is te zien dat Zafzafi veel aanhangers heeft in de Rif.

https://www.youtube.com/watch?v=wiY8TWPUuYo

In onze Berberse uitzending van seizoen lente 2017 interviewden we Youssef Tassouli en spraken we over Berberse protesten die in Nederland georganiseerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.