‘Uithoflijn is zonde van het geld’

Utrecht profileert zichzelf als fietsstad, maar volgens economisch geograaf Ton van Rietbergen kan Utrecht nog veel meer doen voor de fiets. Zo is de Uithoflijn, die nu nog gebouwd wordt, zonde van het geld. Van Rietbergen ziet liever dat het geld wat is uitgetrokken voor de tramlijn liever naar de fiets gaat. 

Zo stelt Van Rietbergen voor dat er een directe fietsroute van Utrecht Centraal naar De Uithof komt. “Bouw inplaats van die tramlijn nou eens een overdekte fietsroute, zet er zonnepanelen bovenop, en geef de mensen die met het OV reizen een gratis fiets”, aldus Van Rietbergen.

Volgens de economisch geoloog moet er een soort OV-fiets systeem komen, zodat mensen die met de trein of bus komen, gratis een fiets kunnen lenen om zo naar de Uithof te gaan. “Als al het geld wat nu aan de Uithoflijn wordt besteed, naar de fiets zou gaan. Zou heel Utrecht een gratis fiets krijgen”, zo stelde Van Rietbergen.

Fietser in de binnenstad. Foto: Pieter Niesing

Het is natuurlijk zomaar een idee en nog geen concreet plan. Maar Van Rietbergen kaart ook andere situaties aan waar innovatie te kort schiet. Zo zijn er bijvoorbeeld in Rotterdam al stoplichten die eerder op groen gaan wanneer er veel fietsers bij een verkeerslicht staan. Ook bij regen springen deze sneller op groen. Maar zelfs simpele knooppunten voor de fietser, zoals bij Stadsschouwburg of het kruispunt bij het Provinciehuis in Rijnsweerd-Noord komen geen oplossingen voor het vele fietsverkeer. “Als ik samen met nog 20 fietsers sta te wachten voor een verkeerslicht omdat er 2 auto’s voorrang krijgen, dan is dat natuurlijk belachelijk”, merkt Van Rietveld op.

Indra te Ronde, D66 raadslid Utrecht, geeft aan dat Utrecht wel degelijk de belangen van de fietser behartigd. Zo wordt er volgens Te Ronde gewerkt aan oplossingen voor de drukke fietsroutes en gaat er volgens Te Ronde genoeg geld naar de fietser. Het plan van Rietbergen ziet Te Ronde als interessant en zeker iets om over na te denken. Maar Te Ronde geeft wel aan dat de Uithoflijn een groot voordeel zal zijn voor de reizigers die elke dag naar De Uithof moeten en dat het veel sneller is dan de fiets.

Klik hier voor het volledige onderzoek over hoe Utrecht zoveel geld bespaart dankzei de fiets.

Kijk het filmpje hieronder voor enkele feiten over de Uithoflijn.

Bekijk hier het item over de fiets in Utrecht in de uitzending CampusTalk 12 Lente 2016-2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.