”We willen geen land als Syrië worden, waar de bevolking tegenover elkaar staat”; onderdrukking in het Rifgebergte

Meer autonomie, betere zorg en beter onderwijs scanderen de opstandelingen in de Noord-Marokkaanse stad Al Hoceima. In oktober begonnen de opstanden, nadat de lokale Marokkaanse visboer Moshin Fikri in een vuilniswagen werd verpletterd. De Riffijnen waren woedend en klaar met de corruptie in het Noord-Afrikaanse land. Vandaag de dag blijven de protesten aanhouden en wordt voorstanders van de protestanten de mond gesnoerd.

Om Al Hoceima te bereiken passeer je een aantal Checkpoints, die door de overheid zijn ingesteld door de aanhoudende protesten. Verder lijkt de stad er rustig bij te liggen. Mensen gaan naar het strand, winkelen in het centrum en drinken muntthee. Maar schijn bedriegt, sinds de toestanden in oktober zijn er regelmatig opstanden in de stad. Toch is het feit dat het rommelt in het noorden van Marokko niet nieuw. Al eeuwenlang wordt de Berberse minderheid (waar Riffijnen toe behoren) onderdrukt.

Al Hoceima. Foto: Floor Verkerk

Onderdrukking
Na de onafhankelijkheid van Marokko in 1956, werd niet Berbers, maar Arabisch de voertaal. Koning Hassan zag Berbers (of Imazighen, zoals Berbers zichzelf noemen), als minderwaardig en deed er niks aan om de onderdrukte positie van hen te verbeteren. Opstanden werden in die tijd de kop in gedrukt en het eindigde vaak in bloedbaden. Veel Berbers vluchten als gevolg hiervan naar landen als Nederland en België. Daarom zijn ook vandaag de dag de meeste Marokkaanse Nederlanders, van Berberse afkomst.

Erkenning
Pas sinds de aanstelling van de huidige koning van Marokko, Mohammed VI in 1999, verbeterd de positie van de Berbers langzaamaan. In 2001 tekent de huidige koning zelfs een manifest, waarin hij erkend dat de Berbers onderdeel zijn van de Marokkaanse samenleving. In 2011 werd het Berbers ook erkend als officiële taal. Maar nog steeds voelen Berbers zich tekortgedaan ten opzichte van andere Marokkaanse burgers en dat is voelbaar in de stad in de vorm van demonstraties. Dit is ook te zien in onderstaande video van Karim Boulidam van de vrouwenmars van afgelopen maand. In het filmpje is ook de leider van de demonstraties, Nasser Zafzafi te zien:

‘Geen Syrië’
Sinds dat visser Moshin Fikri in oktober geplet werd in een vuilniswagen door de regering, zijn dus de protesten begonnen. Volgens journalist Youssef Tassouli is het belangrijk dat mensen uit het Rifgebergte opkomen voor hun rechten door middel van protesten, om hun toekomst veilig te stellen. ”We willen geen land als Syrië worden, waar de bevolking tegenover elkaar staat.” Tassouli is ook erg blij met de wereldwijde aandacht voor de protesten. Hij hoopt ook dat daardoor de regering naar hun verhaal wil luisteren en dat er in Marokko zelf ook meer aandacht komt voor de kwestie.

In onze Berberse uitzending van seizoen lente 2017 interviewden we Youssef Tassouli en spraken we over Berberse protesten die in Nederland georganiseerd worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.