‘Als ik had geweten dat ik geen rode kring had hoeven zien, was ik nu misschien niet chronisch ziek’

Charlie-Robinson Poortvliet (31) had al vanaf zijn achttiende onverklaarbare lichamelijke klachten. Na verschillende artsen en specialisten meerdere malen te hebben bezocht, werd hij gediagnostiseerd met een tropische virusinfectie, waardoor hij last zou hebben van extreme vermoeidheidsklachten. Een opluchting dat er eindelijk een naam was voor alle klachten waar hij al jaren mee rondliep. Maar de klachten verergerden en uiteindelijk bleek de oorzaak toch ergens anders te liggen. 

Foto: Charlie-Robinson Poortvliet


Medische molen
In 2013 besloot Charlie-Robinson om dan nog maar een keer door de medische molen te gaan. “In eerste instantie werd er niets gevonden, maar na een gespecialiseerd bloedonderzoek werd dan eindelijk duidelijk dat ik de Ziekte van Lyme en enkele co-infecties had. In de chronische variant.”

De diagnose was gesteld en Charlie-Robinson begon aan de antibioticakuur die veel Lymepatiënten direct krijgen voorgeschoteld. “In het begin was ik hoopvol. Ik was opgelucht dat al mijn klachten eindelijk konden worden gekoppeld aan een ziekte.” Ook werd hem verteld dat hij zich dankzij deze kuur na een maand of drie een stuk beter zou gaan voelen en zelfs hersteld zou zijn. “Het tegenovergestelde gebeurde. Ik knapte er helemaal niet van op.”

Onwetendheid
En een alternatief voor de antibioticakuur bleek er niet te zijn. Na alle jaren dat voor Charlie-Robinson eindelijk duidelijk werd waar al zijn klachten vandaan kwamen, kon er dus eigenlijk niets meer aan worden gedaan. “Er was zoveel onwetendheid bij zowel de artsen als in mijn omgeving. Zo denkt men bijvoorbeeld dat er na een tekenbeet altijd een rode kring op de huid hoort te verschijnen. Niet waar! Dat komt slechts bij maximaal 50% van de gevallen voor. Als ik destijds had geweten dat ik nooit zo’n rode kring had hoeven krijgen, dan was de kans groot dat ik nu niet mijn leven lang ziek zou zijn.”

Blog
Om anderen te helpen besloot Charlie-Robinson om zijn strijd tegen de Ziekte van Lyme een podium te geven. Dat doet hij op zijn blog, www.charliepoortvliet.nl. “Ik wil mensen bewust maken van de gevaren van deze rot ziekte, zodat het bij anderen niet zo ver komt als het bij mij nu is gekomen.” Charlie-Robinson is nu vier jaar verder, heeft nog veel klachten en is nog steeds actief met behandelingen bezig.

Charlie-Robinsons blog

Maar er zijn ook andere manieren om deze ziekte te verslaan. Daar weet Lodewyck Berghuys, inmiddels ex-Lymepatiënt, alles van. Meer weten? Bekijk aflevering 6 van CampusTalk, zomer 2016-2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.