De eerste stappen in Nederland

Voor vluchtelingen is het niet niks om naar Nederland te komen. Ze hebben vaak al een hele heftige periode achter de rug gehad om hier te kunnen zijn. Eenmaal in Nederland aangekomen begint het proces om asiel te krijgen. Dit gaat via de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

In de uitzending van Campustalk heb je al kunnen zien hoe een vluchteling aan een baan is gekomen in een ijssalon. Maar voordat dit kan gebeuren vindt er nog een belangrijk en lang proces plaats bij de IND.
Zo een asielprocedure duurt ongeveer 14 dagen, tijdens deze periode zal de asielzoeker in verschillende opvanglocaties verblijven. De asielzoeker krijgt eerst zes dagen tijd om bij te komen
en zich voor te bereiden. Voordat de gesprekken in de IND plaats zullen vinden wordt de asielzoeker eerst medisch onderzocht.

In de 4 tot 8 dagen na de rust zal de asielzoeker in gesprek gaan met minimaal twee IND-leden. Hierbij krijgt de asielzoeker advies en ondersteuning van zijn of haar advocaat. De verhoren zijn er om de identiteit van hem of haar vast te stellen.
Ook de reisroute moet worden uitgezocht en de reden voor het vluchten uit eigen land.

Hierna beslist de IND uiteindelijk of de asielzoeker mag blijven. Als ze het nog niet zeker weten kan er nog een verlengde asielprocedure plaatsvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.