‘De robuustheid van Wolvenplein trok mij erg aan.’

Voormalig gevangenis Wolvenplein in het centrum van Utrecht zit niet meer vol met criminelen, maar barst van jonge ondernemers en creatieven. Van een beitel in de hand tot geconcentreerd achter een naaimachine. Lucas van Hapert (31) is grafisch designer en zeefdrukker en is een van de gelukkigen die een atelier heeft weten te bemachtigen in het bolwerk. We gingen de bajes in om hem een bezoek te brengen.

Zeefdrukken van Utrechtse locaties. Foto: Max de Valck

Tegen de muur van zijn atelier staan meerdere zeefdrukken van bekende locaties in Utrecht; een van de nieuwste is van Wolvenplein. Ruim twee jaar geleden trok Lucas met zijn hebben en houwen de gevangenis in en was daarmee een van de eerste die het lege pand introk. Zijn zeefdrukspullen stonden onder het stof in zijn vaders opslagplaats en het werd tijd om er nieuw leven in te blazen. In de voormalige timmerwerkplekken kreeg hij de kans alles uit te stallen. ‘Al sinds het begin was ik verwonderd door het gebouw; de robuustheid van Wolvenplein trok mij erg aan. Ik heb hier nooit een akelig gevoel gehad; ik durf gerust om twaalf uur in de nacht door de stille gangen te lopen.’, zegt Lucas op een van de buitenplaatsen.

Atelier van Lucas. Foto: Max de Valck

Acht jaar geleden studeerde Lucas af als grafisch designer aan de HKU. Vrijwel meteen begon hij voor zichzelf. Hij maakt kalenders en tegels, dat hij verkoopt op lokale markten en in de Bruna aan de Nachtegaalstraat. Daarnaast werkt hij in opdracht. Zo maakt hij boekomslagen en hingen zijn affiches voor het NK Poetry Slam verspreid door de stad. Zijn kennis over Wolvenplein was voorheen ver te zoeken, maar dankzij een rondleiding onder leiding van Bert Poortman kwam hij veel te weten. ‘Ik wist vroeger dat je hier niet mocht komen omdat het afgesloten was, maar daar bleef het bij. Nu weet ik dat de ruimte waar ik in zit vroeger vier aparte cellen waren.’

Voormalige bajes Wolvenplein. Foto: Max de Valck

Helaas is er een kans dat Lucas zijn zeefdrukspullen over een tijd moet gaan inpakken. Gevangenis Wolvenplein staat namelijk sinds kort op de markt. De gemeente is druk in overleg met allerlei partijen. Wie de volgende eigenaar zal worden is nog een grote vraag en van concrete plannen is nog lang geen sprake. Floris Zwolsman is manager bij Bewaakt & Bewoond. De organisatie is sinds 2015 tijdelijk beheerder van het pand. ‘In de toekomst zal er waarschijnlijk sprake zijn van wonen, evenementen en werken. De partij die het wel kopen, zal met een passend idee moeten komen wat past bij de buurt en de stad.’, zegt Floris.

 Wil je meer weten over de huidige bezetting én de toekomst van Wolvenplein? Kijk dan donderdag 1 juni om 12:00 naar CampusTalk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.