Dit is de reden waarom jij weer op je smartphone kijkt

De gemiddelde twintigjarige zit zo’n twee uur en drie kwartier op zijn of haar smartphone blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Dat is ook niet zo gek want de smartphone is onmisbaar geworden in ons leven. Naast telefoon werkt de smartphone ook als computer, camera, navigatiesysteem en datingtool. Niet gek dus dat je aandacht besteedt aan je telefoon, zeker niet als je je gaat verdiepen in de manieren waarop technologiebedrijven ons verslaafd proberen te maken.

IT-journalist Wouter Noort vertelt in een filmpje van het NRC dat technologiebedrijven altijd gebruik maken van de wetenschap over gewoontevorming en hierdoor blijven wij geïnteresseerd in onze smartphones. De gewoonte wordt gevormd wanneer er vier elementen aanwezig zijn: een trekker, een actie, een beloning en de betrokkenheid.

De vier elementen
Een trekker is hetgeen waardoor je zin krijgt in een bepaald soort gedrag. Bijvoorbeeld het gebruiken van je telefoon of een app. De actie, je raadt het waarschijnlijk al, is het daadwerkelijk erbij pakken van de smartphone of de app. De beloning bestaat uit een geluksmoment waardoor er dopamine vrij komt in onze hersenen. De betrokkenheid is hoe vaak je teruggaat naar de bron, hierbij dus de smartphone of de app. De betrokkenheid staat vrijwel parallel aan de beloning.

De beloningen
Er zijn drie soorten beloningen waar mensen gevoelig voor zijn: sociale, fysieke en intrinsieke beloningen. Je telefoon en de apps spelen vooral in op de sociale en intrinsieke beloningen. De sociale beloningen die je krijgt, zijn bijvoorbeeld de likes op Facebook of de blauwe vinkjes op Whatsapp wanneer iemand je bericht gelezen heeft. De intrinsieke beloningen spelen in op de menselijke eigenschap om orde te houden. De notificaties en push-berichten in de vorm van een rode ballon met een cijfer er in wat alsmaar hoger wordt, zijn voor mensen een doorn in het oog en op deze manier wordt de mens geneigd zijn of haar telefoon te gebruiken. Een paar keer zo’n melding krijgen is zelfs al genoeg om ons hiernaar te doen blijven verlangen. Daar komt dus je oneindige scrollsessie op Facebook en Instagram vandaan. Misschien vinden we het merendeel wat we zien oninteressant, we blijven scrollen in de hoop die leuke foto tegen te komen of dat ene filmpje en dat maakt al het scrollen waard.

App- en telefoonfabrikanten zorgen er dus met beleid voor dat smartphones en de bijbehorende apps verslavend zijn. Smartphones maken ons niet alleen onrustig als zij wanorde scheppen in een leven vol meldingen en pushberichten. De fabrikanten zorgen ook voor de geluksmomenten die we beleven waardoor er dopamine vrijkomt in ons brein. Het is dus eigenlijk helemaal niet gek dat we smartphoneverslaafd zijn. Want dat zijn we allemaal, zeg nou eerlijk. En met dit excuus achter de hand, hoef jij je niet schuldig te voelen dat je weer op Facebook zit. Jouw schuld is het namelijk toch niet…

In dit filmpje zie je tips hoe jij van de social media verslaving afkomt. Snel kijken dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.