‘Duurzaamheid is een modewoord’

Over een jaar of dertig is het de bedoeling dat alle gasleidingen uit de Nederlandse straten zijn verdwenen. De fossiele brandstoffen maken plaats voor geïsoleerde huizen, windparken en elektrisch rijden en koken. Nederland is goed op weg naar een duurzamer klimaat en daar lijken veel mensen graag hun steentje aan bij te dragen.

Trend
De duurzaamheidstrend valt Bert de Vries, prof. dr. Duurzame Ontwikkeling en Milieukunde, ook op. ‘We zijn al een jaar of 30 bezig met dit soort thema’s, maar eigenlijk geven we het begrip duurzaamheid de laatste jaren pas echt een gezicht. Het is een modewoord aan het worden.’ Dat komt volgens De Vries doordat steeds meer mensen zich bekommeren om het klimaat. ‘Er is altijd een kleine groep mensen die vindt dat er in hun woonplaats niet genoeg gedaan wordt om mee te helpen aan een beter klimaat. Milieugroepen hebben het over luchtvervuiling, andere inwoners hebben het over het welzijn van dieren en het plaatsen van zonnepanelen. Als er dan een vooruitstrevende wethouder zit, zoals bijvoorbeeld in Utrecht, dan willen zulke pioniersgroepen hun ideeën over duurzaamheid daar nog wel eens aan voorleggen.’

Verduurzaamde stadsdelen 
En dat kan dan zomaar leiden tot het verduurzamen van een stadsdeel, zoals het initiatief CU2030 in Utrecht en De Nieuwe Stad in Amersfoort. ‘De ene stad pakt het wel op, de andere helemaal niet.’, zegt De Vries. ‘In steden waar het niet wordt opgepakt hebben mensen blijkbaar nog geen problemen met bijvoorbeeld de dagelijkse files en luchtvervuiling.’

Eén van de projecten van CU2030: maak vast een ritje door de grootste fietsenstalling ter wereld


Druk met het milieu 

Maar dat mensen zich een beetje druk maken om het milieu zou volgens De Vries eigenlijk wel zo wenselijk zijn. ‘Nederland loopt best een beetje achter op dit gebied. Sinds de klimaatconferentie in Parijs lijkt iedereen gelukkig wel wakker te zijn geschud. Zelfs de klimaatsceptici hebben inmiddels hun twijfels.’ Hopelijk zien we ook bij hen de zonnepanelen binnenkort op het dak en blijft het modewoord duurzaamheid nog een tijdje “in”.

Meer zien over duurzame initiatieven? Bekijk aflevering 2 van CampusTalk, zomer 2016-2017. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.