Hoe ben je zelf fossielvrij?

Door Sophie Tiel
In de zesde aflevering van CampusTalk zagen we hoe studenten de Universiteit Utrecht opriepen om van bank te wisselen met als doel te divesteren. Wat is divesteren precies en wat kan je zelf doen om zo fossielvrij mogelijk te zijn?

Divesteren is het tegenovergestelde van investeren. Het is het terugtrekken van aandelen, obligaties of investeringsfondsen die onethisch zouden zijn doordat zij winst maken ten koste van bijvoorbeeld het klimaat. Dit is zo bij investeringen in fossiele brandstoffen zoals gas, olie en kolen. Banken hebben veel invloed door de enorme bedragen die zij kunnen investeren. Helaas zijn dit vaak geen duurzame investeringen. ‘Op de investeringen van banken kan ik toch geen invloed hebben’, zal je misschien denken. Maar toch kan de roep van consumenten wel invloed hebben op de keuzes van een bank. Zo trok de ING zich terug van de Dakota Access Pipeline na wereldwijde demonstraties.

Gelukkig zijn er banken die hun geld zo veel mogelijk beleggen in milieuvriendelijke projecten. Overstappen van bank is een makkelijke manier om iets bij te dragen aan verduurzaaming. Maar welke bank moet je nou kiezen, misschien zijn er wel andere punten die je naast duurzaamheid ook belangrijk vindt. Eerlijkebankwijzer.nl heeft de cijfers voor je uitgezocht en overzichtelijk gemaakt. Zo kun je een bank kiezen die het meeste voor jouw idealen gaat. Op http://eerlijkegeldwijzer.nl/bankwijzer kun je de hele bankwijzer en meer informatie vinden.

Behalve door van bank te wisselen kan je nog meer doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo is het beter om elektrisch te koken en te douchen en verlies je heel veel energie door slechte isolatie. Allemaal dingen waar je als individu iets aan kan doen. Maar toch wel één van de meest vervuilende zaken waar wij als consument voor verantwoordelijk zijn is de vleesindustrie. Als je wilt weten hoe dat zit moet je vooral even naar Arjan Lubach luisteren. Die legt in dit filmpje uit waarom we misschien toch beter iets minder vlees moeten eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.