‘Je moet voorkomen dat je in een isolement raakt’

Een scheur in je hamstring, een gebroken enkel of problemen met de meniscus. Het zijn zware blessures die een topsporter voor een lange tijd aan de kant houden. De sporters die met blessures te maken krijgen spenderen soms wel maanden aan hun herstel. Dat is niet alleen fysiek heel zwaar, maar ook mentaal. Sportpsychologie biedt een uitkomst voor sporters om hen binnen die moeilijke periode een handje te helpen.

Vorig jaar liep FC Utrecht-verdediger Sean Klaiber een zware blessure op. Het was een zware periode, maar uiteindelijk heeft hij zich er wel doorheen gesleept. “In die tijd heb ik heel veel aan mijn familie, mijn vrienden en mijn team gehad. Hun steun heeft mij veel geholpen. Blijven praten met elkaar is dan erg belangrijk”, weet Klaiber.

De nadruk volgens de voetballer ligt in zijn ogen op communicatie. Sportpsycholoog Yannick Balk kan zich daar in vinden, maar hij durft nog een stap verder te gaan. “Als club moet je voorkomen dat zo’n speler in een soort isolement raakt”, zegt Balk. “Een speler is opeens nergens meer bij en dat kan je voorkomen door hem bijvoorbeeld een andere functie te geven.” Balk doelt daarmee op wat sportteams in Amerika met hun blessuregevallen doen. “ Bij basketbal of honkbal zie je een speler altijd naast zijn teamgenoten op de bank zitten en niet in een net pak op de tribune. Dat zouden we in Nederland ook moeten doen. Je kan een speler bijvoorbeeld ook voor een tijdje aanstellen als analist of assistent.” Volgens Balk maakt dat het proces om jezelf door een blessure heen te slepen een stuk gemakkelijker.

Check CampusTalk aflevering 1 Zomer 2016-2017 voor meer informatie over de blessure van Klaiber en stress in de topsport.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.