Oorlogsmonumenten in Utrecht

Utrecht staat vol met mooie kunstwerken en monumenten. Vaak hebben we geen idee wat de betekenis precies is van een bepaald monument en hoelang het monument er al staat. Wij hebben een paar bekende oorlogsmonumenten uit de stad uitgelicht.

Het Joods monument Utrecht 

Waar? Bij het spoorwegmuseum

Dit monument is nog niet zo oud. Op 29 oktober 2015 is het Joods Monument Utrecht onthult door burgemeester van Zanen. Het monument bestaat onder andere uit een grote muur waar 1239 namen staan gegraveerd van Joodse slachtoffers. Per regel zien we de geboortedatum, sterfdatum en plaats. De sjofar (bazuin), Hebreeuws voor ramshoorn, is ontworpen door de Joods-Georgische kunstenaar Amiran Djanashvili.

 

 

Anne Frank

Waar? Janskerkhof

Het kleine beeldje van Anne Frank is onthult in 1960. Het beeldje is te vinden voor de ingang van de Janskerk. Het monument ‘Anne Frank’ is een bronzen beeld van Anne Frank en geplaatst op een hoog stenen voetstuk.

 

 

Het verzetsmonument

Waar? Domplein

Het verzetsmonument is ontworpen door Corinne Franzen-Heslenfeld. De beeld is onthult op 4 mei 1949. Het kalkstenen beeld laat een vrouw zien die een brandende fakkel van het verzet vasthoudt. Het beeld is maarliefst zes meter hoog en is een ode aan de verzetsstrijders.


In de zuil waarop de vrouw staat, zijn vier dichtregels van Jan Engelman ingebeiteld:

‘GEDENK UW DOODEN DIE DEN GOEDEN STRIJD.
GESTREDEN HEBBEN IN GERECHTIGHEID.
DRAAGT VOORT HUN VLAM, ZIJ ZIJN GEBLEVEN.
MAAR IN DIEN GLOED WORDT ONS NIEUW LEVEN’.

 

 

Koningin Wilhemina

Waar? Het Wilhelmina park

Het monument ‘Koningin Wilhelmina’ is een groot bronzen beeld wat midden in het park staat. De onthulling van het beeld vond plaats in 1968. Het beeld is ontworpen door Mari S. Andriessen en geeft de strijdlustige houding weer van koningin Wilhelmina gedurende de Tweede Wereld oorlog.

 

 

Ben je nou nieuwsgierig naar meerdere monumenten of wil je nog meer leren van de stad Utrecht? Ga dan naar www.gildeutrecht.nl en bekijk de verschillende stadswandelingen waar je je voor kan inschrijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.