Postzegels: Voor een prikkie je eigen museum op tafel

Filatelie, een duur woord voor postzegels verzamelen, is een uitstervende hobby in ons land. Ondanks het stoffige imago van de hobby, blijven er wel nog wat mensen de hobby beoefenen, die meer inhoudt dan alleen zegeltjes in een map stoppen, zoals je kunt zien in CampusTalk.

Het verzamelen van frankeerplaatjes dateert al sinds de eerste, uit het Engeland van de 18e eeuw. Tot die tijd moesten brieven persoonlijk worden overgedragen en per stuk betaald worden, door de afzender, een ongelooflijk omslachtig systeem. De eerste zegels werden op vellen van tweehonderdveertig stuks afgedrukt en met de hand (ja, echt!) afgeknipt.

(Tekst gaat door onder het filmpje)

Postzegels zijn leerzaam

Doordat ze al eeuwenlang wereldwijd zijn gebruikt, hebben Postzegels iets bijzonders: ze zijn een reis door de tijd en de wereld. Postbedrijven hebben wereldwijd al sinds jaar en dag speciale gelegenheidszegeltjes uitgegeven, maar ook de alledaagse zegeltjes zijn soms kunststukjes. Nog steeds wordt juist daar in sommige landen veel moeite in gestoken. In de loop der tijd hebben postdiensten namelijk veel aandacht besteed aan het uiterlijk van zegeltjes. Ze werden versierd met bloemen, gebouwen, staatshoofden en ga zo maar door. Daarnaast hoeft het helemaal niet zo duur te zijn

Foto: Tim Pont

als je zou denken; Historische zegels (weliswaar niet in gave staat) gingen bij een veilig in De Meern al over de tafel voor 5 cent per stuk. Dat terwijl de aanvoer van nieuw materiaal gestaag afneemt.

Privatisering leidt tot schaarste

Want natuurlijk wordt er door de overname van de post door media zoals e-mail, maar ook door de privatisering van postbedrijven minder in liefhebberij ge├»nvesteerd. Hierdoor wordt doodeenvoudig het aanbod aan nieuwe zegels kleiner en dat is volgens veel verzamelaars zonde. Je ziet volgens Wim van der Bijl, eigenaar van Utrecht’s laatste postzegelhandel, dan ook een groot contrast met bijvoorbeeld Frankrijk, waar de postdiensten nog gewoon onder de staat opereren. Daar wordt de hobby nog steeds door jong en oud beoefend.

Foto: Tim Pont

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.