Van soep naar kunst

In de eerste aflevering van CampusTalk van het seizoen zomer 16/17 gingen we op pad met de Plastic Whale Foundation, die als doel heeft zo veel mogelijk plastic afval uit de grachten van Amsterdam te vissen. En zo zijn er nog vele organisaties die de oceanen, zeeën, meren en grachten willen reinigen van plastic. Peter Smith, de initiator van de Plastic Madonna, heeft hier een hele andere kijk op: laten we onze tijd niet verspillen aan het schoonmaken van het water, maar laten we voorkomen dat het plastic hier in eerste instantie in terecht komt.

De Plastic Madonna is een project waarbij uiteindelijk een standbeeld met een lengte van 12 meter tot stand moet komen, geheel bestaande uit gerecyclede plastic flesjes. Momenteel staat er een versie van het beeld in Rio de Janeiro, maar die is nog niet helemaal zoals de makers het voor ogen hebben. Inmiddels is er wel een prototype gemaakt van 1,2 meter, die een exacte kopie is van het uiteindelijke beeld. “Om dit beeld te kunnen maken hebben we mensen gevraagd om één stukje zwerfafval op te ruimen en dat aan ons te doneren. Zodoende kregen we onderstaande hoeveelheid flesjes bij elkaar. Meer dan 100.000 flesjes.”

Een korte video over de Plastic Madonna: (tekst gaat onder video door)

 

Peter Smith wil dat we als samenleving anders tegen het probleem van de plastic vervuiling aan gaan kijken. “Het is 5000 keer effectiever om te voorkomen dat plastic in de oceaan komt dan dat we het eruit halen. Bij elke twee gram aan plastic die we eruit vissen, komt er in dezelfde tijd weer een kilo bij.” Volgens Peter zou het al een wereld van verschil maken als alle mensen die zich betrokken voelen bij de vervuiling een stukje plastic zouden oprapen als zij deze zien.

We moeten allemaal bijna niets doen. Dat is hoe Peter het voor zich ziet. “Mensen die extreem veel plastic gaan opruimen krijgen schouderklopjes en een artikeltje in de krant, maar daar gaat het niet om. Het gaat om alle beetjes, en als iemand een beetje opruimt, raken anderen ook geïnspireerd om dit te gaan doen.”

Fotocredit: Peter Smith

Eén gedachte over “Van soep naar kunst

  • 13 september, 2017 om 00:59
    Permalink

    Mooi en inspirerend project =)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.