Wat is Polio?

Poliomyelitis, ook wel kinderverlamming genoemd, is een onbekende ziekte in Nederland, maar een bekende ziekte in drie landen. Pakistan, Afghanistan en Nigeria. Dat polio een ziekte is waardoor je gek gaat lopen en ook dood aan kan gaan weten de meeste mensen wel. Maar wat het precies inhoudt, weten de meesten niet.

Hier onder een kleine impressie wat polio is:

 

Polio in Nederland

De laatste epidemie in Nederland was in het jaar 1992. In dit jaar waren 68 mensen ziek met het poliovirus. De grootste epidemie in Nederland was in het jaar 1956, toen waren er 2206 mensen besmet. Gelukkig zijn deze cijfers in de jaren daarna flink gekelderd door de vaccinatie in 1957. Waarom er toch een hoop mensen besmet zijn geraakt met de ziekte kan te weerleiden zijn naar de Bible Belt, waar mensen om religieuze reden zich niet lieten inenten. Wel is Nederland een van de landen met de hoogste vaccinatiegraad van de wereld. Bij ons is meer dan 90% van de bevolking ingeënt tegen het poliovirus.

Gevolgen

In aflevering 5 van het zomerseizoen ’16-’17 van CampusTalk zag u een item over de poliolek bij Bilthoven Biologicals. Maar wat nou als dit ongelukje er voor zorgt dat polio opnieuw uitbreekt? Volgens Roeland van Dam, directeur bij Bilthoven Biologicals, kan dit niet, aangezien de virussen de fabrieken niet uit kunnen. “Natuurlijk gebeurd er soms een ongelukje, maar onze medewerkers weten precies wat ze moeten doen in deze situatie. Zo heeft de medewerker in kwestie alles meteen schoongemaakt met chloor. Want één ding is zeker, polio kan absoluut niet tegen chloor.” Aldus de directeur. Of dit ongeluk voor problemen in de Bible Belt kan zorgen, is ook geen sprake. Veel mensen hebben zich laatste tijd toch anoniem of via de achterdeur laten inenten. “Én Bilthoven is geen deel van de Bible Belt, dus we zitten hier wel goed!” Lacht Van Dam.

Meer weten over de besmetting? Kijk dan de 5e aflevering van CampusTalk terug via deze link. In deze uitzending ziet u een kort interview met de directeur van Bilthoven Biologicals, Roeland van Dam en fractievoorzitter van Forza! De Bilt Peter Schlamilch. In de uitzending zelf verteld Schlamilch het verhaal van de buurtbewoners. Hoe zij reageerden op de besmetting en wat zij vinden van het feit dat een bedrijf zoals het RIVM of Bilthoven Biologicals die met gevaarlijke stoffen en virussen werken midden in een woonwijk zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.